Update

Ombudsman: onbehoorlijke aanpak Q-koorts door overheid

Om het geschonden vertrouwen van Q-koortspatiënten te herwinnen, zou de overheid excuses moeten maken voor trage aanpak van de uitbraak. Excuses en een tegemoetkoming voor 'schrijnende gevallen' zijn volgens de Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer op zijn plaats.

ANP/Redactie
Oud ministers Gerda Verburg (L) en Ab Klink voorafgaand aan de openbare hoorzitting, door de Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer, over de rol van de overheid bij de bestrijding van de Q-koorts, 24 april 2012. Beeld ANP
Oud ministers Gerda Verburg (L) en Ab Klink voorafgaand aan de openbare hoorzitting, door de Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer, over de rol van de overheid bij de bestrijding van de Q-koorts, 24 april 2012.Beeld ANP

De ombudsman onderzocht een klacht van de belangenvereniging voor Q-koortspatiënten die zich in de steek voelen gelaten en presenteerde vandaag de uitkomst van het rapport. Q-koorts is een infectieziekte die kan worden overgedragen van dieren op mensen.

Vanaf 2007 was er in Nederland sprake van een Q-koortsuitbraak, die veel slachtoffers maakte. Zeker 25 mensen zijn overleden en tienduizenden anderen raakten besmet, naar schatting honderden werden chronisch ziek.

Volgens de Ombudsman is het vertrouwen van deze burgers ernstig geschonden door de manier waarop de overheid de Q-koortsuitbraak aanpakte. Van meet af aan was er te weinig oog voor de mensen die ziek werden en ook nu nog kijkt de overheid onvoldoende naar wat burgers nodig hebben om verder te kunnen. 'Dat is niet behoorlijk', aldus Brenninkmeijer.

Brenninkmeijer wil nu een bevolkingsonderzoek naar de Q-koorts. Ook pleit ook voor meer voorlichting en een steunpunt van Q-koortspatiënten.

Wachten
Hij vindt dat de overheid haar burgers onvoldoende en niet tijdig heeft voorgelicht over de risico's en oorzaken van de Q-koorts. De belangen van omwonenden en passanten vooral in Noord-Brabant kregen te weinig aandacht en zijn onvoldoende betrokken bij de problematiek. Brenninkmeijer stelt dat de toenmalig minister Gerda Verburg (Landbouw) en Ab Klink (Volksgezondheid) de uitbraak niet voortvarend bestreden. 'Ze bleven alsmaar wachten op onomstotelijk bewijs over de overdraagbaarheid van de bacterie en de besmettingshaarden.'

Ook de huidige minister van Volksgezondheid, Edith Schippers, schiet tekort. Zij blijft weigeren naar de soms ernstige gevolgen voor deze zieken te kijken. 'Volgens haar was er niets bijzonders aan de hand en volstonden de gewone standaardregelingen. Dit toont weinig oplossingsgerichtheid en betrokkenheid van de overheid.'

De weinig toegeeflijke houding van Verburg en Klink tijdens de verhoren, heeft het vertrouwen nog verder geschaad. Excuses van hun kant waren op zijn plaats geweest, aldus de Nationale Ombudsman.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden