Ombudsman laakt verordening garages

Stadsdeel Centrum heeft weer een reprimande van de gemeentelijke ombudsman gekregen voor zijn garageverordening. Dat garage-eigenaren een vergunning moeten aanvragen om er hun eigen auto in te mogen parkeren, is al ruim zes jaar een bron van conflicten.

De Ombudsman heeft het Amsterdamse parkeerbeleid inzake garages opnieuw bekritiseerd. © ANP

Met de verordening stelt het stadsdeel zijn eigen belang boven een behoorlijke dienstverlening, concludeert de ombudsman in een vrijdag verschenen rapport. Dat acht hij in strijd met 'het evenredigheidsbeginsel'. In 2005 besloot het stadsdeel een nieuwe verordening in te stellen.

In het rapport buigt de ombudsman zich over een parkeerterrein in het centrum waarvoor de eigenaren sinds 1996 een vergunning hebben.

Het aanvragen van de vergunning zal de vereniging van eigenaren (VVE) van het parkeerterrein 243 euro per stallingplaats kosten. Bovendien verliezen de leden het recht op een parkeervergunning voor een plaats op straat. Verder dreigde het stadsdeel al met handhaving. Dit noemt de ombudsman ongeoorloofde druk.

Ombudsman Ulco van de Pol vindt dat het stadsdeel de burgers onnodig hard treft. 'Wanneer zij al lang een vergunning hebben en zij de garage volgens de regels gebruiken, moeten zij hiervoor niet worden bestraft met kosten voor een nieuwe vergunning.'

Rechtsongelijkheid
'De overgangstermijn' heeft het stadsdeel doorgetrokken van 2005 tot 2015, terwijl een wetsvoorstel beoogt stadsdelen per 2015 op te heffen. Van de Pol: "Als het stadsdeel wordt opgeheven, kan het zijn dat garagehouders die nog niet zijn aangeschreven, geen nieuwe vergunning hoeven aan te vragen." Dat leidt tot rechtsongelijkheid.

In januari kwam de ombudsman al met een kritisch rapport over de garageverordening, na een klacht van een man die voor honderdduizend euro een garageplaats had gekocht en van het stadsdeel alsnog voor 243 euro een vergunning moest aanvragen. De ombudsman wees erop dat dit niet juist was en dat het stadsdeel hooguit de VVE als geheel had kunnen aanschrijven.

Stadsdeel Centrum wint nu juridisch advies in alvorens een definitief standpunt over de garageverordening in te nemen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden