Ombudsman kijkt naar politieoptreden in Haagse Schilderswijk

De Nationale Ombudsman hoopt te kunnen helpen om escalatie tussen de politie en burgers in de Haagse Schilderswijk te voorkomen. Het Actiecomité Herstel van Vertrouwen diende namens bewoners van de Haagse probleemwijk 48 klachten bij de ombudsman in over het politieoptreden in hun wijk. Die beschuldigen de politie van buitensporig geweld, discriminerend gedrag en intimidatie. Ook zou de politie geen aangiften hierover hebben willen opnemen en onvoldoende toegang tot de bestaande klachtenprocedure hebben verleend.

Een afzetlint rond het terras van de Grote Markt in Den Haag Beeld anp
Een afzetlint rond het terras van de Grote Markt in Den HaagBeeld anp

Interim-ombudsman Frank van Dooren laat donderdag weten dat hij het belangrijk vindt dat de signalen van de actiegroep serieus worden genomen. Tegelijkertijd vindt hij dat de politie haar werk moet kunnen doen om criminaliteit te bestrijden.

De ombudsman gaat individuele klachten die zijn gericht aan de politie, doorgeleiden aan de onafhankelijke klachtencommissie van de politie. Verder zal hij de aangiften die niet door de politie worden opgenomen, doorgeven aan de hoofdofficier van justitie in Den Haag.

Van Dooren wil zelf ook een beter beeld krijgen van wat er precies speelt. Hij heeft daarom aan het actiecomité gevraagd enkele concrete, uitgewerkte voorvallen aan hem voor te leggen. De ombudsman gaat die bekijken en vervolgens over die zaken ook wederhoor bij de politie vragen.

'Vertrouwen in politie verstoord'
Volgens advocaat Michael Ruperti, adviseur van het Actiecomité, is er al enige maanden een aaneenschakeling van uit de hand gelopen politieoptredens in de Haagse probleemwijken. 'Bewoners klagen er over dat agenten ze discrimineren, ze onnodig en onterecht aanhouden waarbij vaak buitensporig geweld wordt gebruikt', vertelt Ruperti. 'Het vertrouwen van de bewoners in de politie is erg verstoord. De spanningen in de wijk zijn hoog opgelopen.'

Woordvoerster Yasmina Haifi van het comité legt uit dat het zerotolerancebeleid van de politie zijn doel voorbijschiet omdat het buiten proporties is. 'Er dringen arrestatieteams met grof geweld binnen bij gezinnen waar een of twee kinderen ervan worden verdacht dat ze vernielingen hebben aangericht', legt ze uit. 'Dit heeft een negatieve uitwerking. De schade is veel groter dan de baten. Het is niet effectief.'

Het Actiecomité is in november speciaal opgericht om de verhoudingen tussen de inwoners van de Schilderswijk en de politie weer normaal te krijgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden