Ombudsman kijkt naar overheid als schuldeiser

De overheid zou bij het innen van te veel uitgekeerde bedragen of boetes meer oog moeten hebben voor de omstandigheden van degene bij wie het geld wordt geïnd. Dat vindt Alex Brenninkmeijer, de Nationale ombudsman. Brenninkmeijer verwacht dat hij hierover begin 2013 afspraken heeft gemaakt met overheidsorganisaties, zo meldt hij vandaag.

De Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer Beeld ANP
De Nationale ombudsman Alex BrenninkmeijerBeeld ANP

De ombudsman bekijkt hoe overheden dit soort geldbedragen invorderen. Onder meer Belastingdienst en UWV verstrekken toeslagen en uitkeringen als voorschot en berekenen pas naderhand op welk bedrag iemand recht had. Het te veel betaalde bedrag wordt dan teruggevorderd. Dit onderzoek is een vervolg op Brenninkmeijers eerdere rapport over de gemeentelijke schuldhulpverlening waaruit bleek dat de overheid ook altijd als schuldeiser betrokken is bij de schuldhulpverlening.

Brenninkmeijer wijst erop dat mensen met schulden ook verkeersboetes of verzekeringspremies niet hebben betaald. Die boetes lopen op, soms wel met 50 procent, omdat overheidsinstanties voorrang hebben bij het innen. De betrokken gezinnen in de schuldhulpverlening komen er echter moeilijk door uit de problemen. 'Ik vind dat de overheid bij de invordering niet alleen maar oog moet hebben voor haar eigen belang, maar ook rekening moet houden met de financiële positie en de mogelijke maatschappelijke consequenties van de invordering voor de gezinssituatie', aldus Brenninkmeijer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden