Ombudsman geschokt door schopincident agente

De Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer gaat onderzoek doen naar het politieoptreden in Rotterdam, waarover de nodige ophef is ontstaan nadat beelden op internet waren verschenen. Brenninkmeijer zei vandaag 'geschokt te zijn door de heftigheid van het schopincident'.

Still uit een filmpje op internet waarop is te zien hoe een politieagente van het korps Rotterdam-Rijnmond een man meerdere keren schopt. Beeld anp
Still uit een filmpje op internet waarop is te zien hoe een politieagente van het korps Rotterdam-Rijnmond een man meerdere keren schopt.Beeld anp

Het filmpje verscheen gisteren onder meer op YouTube en is inmiddels duizenden keren bekeken. Daarop is te zien dat een agente op de man toeloopt en hem in het kruis trapt. Daarna volgen nog een paar trappen. De man biedt geen weerstand. Uiteindelijk boeien de agente en haar mannelijke collega hem.

Het filmpje begint volgens de politie halverwege de confrontatie tussen de agenten en de man, die lag te slapen in een portiek in Rotterdam-Zuid. De man zou agressief hebben gereageerd nadat de agenten hem hadden aangesproken. Daarop werd hij met pepperspray bespoten. Daarna begint het filmpje.

De ombudsman gaat na of het gebruikte geweld niet buitensporig was en of is gehandeld volgens de daarvoor geldende instructies. 'Vooral de beelden waarop een agente schopt, geven reden voor ernstige twijfel', zei hij. Brenninkmeijer noemt het goed dat de politie zelf een onderzoek instelt, maar vindt het wel belangrijk dat een onafhankelijk iemand de feiten op een rijtje zet.

Weer aan het werk
De politie in Rotterdam voert een intern onderzoek uit naar het incident, maar wil over de loop daarvan niet al te veel kwijt. De agente is vandaag gewoon aan het werk gegaan. Van een schorsing is geen sprake. Ook de collega die toekeek, was gewoon aan het werk. Een woordvoerster van de politie zei dat er geen aangifte is gedaan van het optreden.

De betrokken agenten worden gehoord, maar ook getuigen van het incident. Een aantal zou hebben verklaard dat de man voor de opnames geweld gebruikte. De woordvoerster wil daar niets over zeggen, maar wilde wel kwijt dat de politie alle getuigen wil horen. De Rijksrecherche is in deze zaak tot nu toe niet ingeschakeld.

Meldpunt
GroenLinks in de Maasstad heeft een meldpunt heropend waar mensen politiegeweld kunnen melden. Twee jaar geleden kwamen op politieknuppel.nl honderden klachten binnen na reuring in de stad over een aantal incidenten.

Voorzitter Gerrit van de Kamp van politievakbond ACP vindt dat politici en anderen de discipline moeten opbrengen om te wachten met een oordeel over het politieoptreden in Rotterdam, totdat alle feiten bekend zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden