Ombudsman: Expats moeten weer Nederlander kunnen worden

Honderden expats die ongemerkt en ongewild hun Nederlandse nationaliteit zijn kwijtgeraakt, moeten snel weer Nederlander kunnen worden. De overheid zou een speciale 'spijtoptantenregeling' voor deze Nederlanders in het buitenland moeten maken. Dat schrijft de Nationale Ombudsman in een rapport dat dinsdagochtend is verschenen.

Cyril Rosman
Carla Brienen en haar gezin op Mauritius. Beeld eigen foto
Carla Brienen en haar gezin op Mauritius.Beeld eigen foto

Nederlanders die in het buitenland een tweede nationaliteit aannemen, verspelen daarmee in sommige gevallen het recht Nederlander te zijn. Veel van hen komen daar pas achter als ze jaren later tevergeefs hun Nederlandse paspoort willen gaan verlengen. ,,Dat is emotioneel. Mensen voelen zich Nederlanders, het voelt als verlies van een deel van jezelf'', schrijft Ombudsman Reinier van Zutphen.

Problemen
Het levert ook veel problemen op als het expat-gezin weer terug wil komen naar Nederland. Ze moeten dan als 'buitenlanders' een verblijfsvergunning aanvragen en lange procedures doorlopen. Dat de expats vaak niet in de gaten hebben dat ze hun nationaliteit op het spel zetten is voor een deel ook de schuld van de overheid, concludeert de Ombudsman. Die overheid wijst expats namelijk niet op het gevaar hun Nederlanderschap kwijt te raken.
De Ombudsman stelt dat dat wel zou moeten gebeuren. ,,Nederlanders denken dat het Nederlanderschap een geboorterecht is dat nooit verloren gaat. Of dat je een dubbele nationaliteit kunt hebben, omdat zij dat ook vaker om zich heen zien. Pas als zij hun Nederlandse paspoort willen verlengen of aan de grens staan, horen zij dat ze de Nederlandse nationaliteit niet meer hebben."

Mauritius
Bij de Ombudsman meldden zich de afgelopen maanden zeker 500 Nederlanders vanuit het buitenland met dergelijke problemen. Het onderzoek van de Ombudsman begon na het treurige verhaal van Carla Brienen uit het Brabantse Mill in het AD en de regionale dagbladen.
Brienen vestigde zich (samen met haar gezin) voor haar werk jaren geleden op het eiland Mauritius in de Indische oceaan. Zij en haar man vroegen daar ook de Mauritiaanse nationaliteit aan, omdat die nodig is om een huis te kopen op het eiland. Ze realiseerden zich niet daardoor het Nederlanderschap kwijt te raken.

,,Het staat in de wet, ik had het moeten weten, maar niemand heeft het me verteld," stelde Brienen. ,,Nederlander zijn is een onderdeel van mijn identiteit." Om haar paspoort weer terug te krijgen, voerde ze verschillende rechtszaken. Die verloor ze. Het rapport van de Ombudsman is een steun in de rug voor haar.

Ministerie
Het ministerie van Buitenlandse Zaken stelt in een reactie: ,,Wij herkennen de problemen die kunnen ontstaan voor Nederlanders die een andere nationaliteit willen aannemen of deze al bezitten. Het is daarom van belang dat Nederlanders zich goed laten informeren over de nationaliteitswetgeving." Het ministerie wil nu aan de hand van de aanbevelingen van het rapport onderzoeken of 'die voorlichting nog actiever en gerichter kan.' ,,De aanbeveling om burgers te informeren via een inlegvel in een nieuw verstrekt paspoort heeft de minister van Buitenlandse Zaken overigens al op 9 maart 2014 ingevoerd met de afgifte van een paspoort met een geldigheid van 10 jaar."

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden