Ombudsman Brenninkmeijer naar Europese Rekenkamer

De Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer wordt namens Nederland lid van de Europese Rekenkamer. Het kabinet besloot vrijdag hem voor te dragen voor de functie die de afgelopen jaren vervuld werd door oud-staatssecretaris Gijs de Vries.

De Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer. Beeld ANP

De voordracht van Brenninkmeijer hing al sinds een paar weken in de lucht. De Europese Rekenkamer is in Luxemburg gevestigd en controleert de begroting van de Europese Unie. De waakhond heeft 28 leden, voor elk EU-land één.

Brenninkmeijer is sinds 2005 de Nationale ombudsman. In 2011 kreeg hij van de Tweede Kamer een nieuwe termijn van 6 jaar. Daarvoor was hij hoogleraar en rechter. Hij begint op 1 januari bij de Europese Rekenkamer. Zijn aanstelling is voor een termijn van 6 jaar.

Brenninkmeijer deed begin juli nog een gooi naar de post van Europese ombudsman, maar daar bleek hij kansloos. Als ombudsman in Nederland behandelde hij jaarlijks duizenden klachten van burgers over de overheid. Hij mengde zich in de discussie over Q-koorts, sprak zich uit over detentie van illegale vreemdelingen, over de gezondheidszorg en over de politie. Hij zette zich ook in voor het lot van veteranen.

Brenninkmeijer durfde zich regelmatig kritisch uit te spreken. Zo zei hij recentelijk nog dat het kabinet en de Tweede Kamer adviezen van belangrijke adviesorganen te vaak ongebruikt terzijde schuiven. Ook was Brenninkmeijer veel meer in de media, anders dan zijn voorgangers. Zijn opstelling leidde ook wel tot kritiek, onder meer van ministeries en de Tweede Kamer.

Profiel: Alex Brenninkmeijer

- Geboren op 29 juni 1951 in Amsterdam.
- Studeerde rechten aan de Rijksuniversiteit Groningen.
- Werkte als wetenschappelijk medewerker in Nijmegen en Tilburg.
- Promoveerde in 1987 bij voormalig minister van Justitie, Ernst Hirsch Ballin.
- Vanaf 1992 bekleedde hij verscheidene hoogleraarsfuncties, onder meer in Amsterdam en Leiden, op het gebied van staatsrecht.
- Was rechter bij rechterlijke colleges op het gebied van sociale zekerheid, ambtenarenrecht en belastingrecht, zoals bij de Centrale Raad van Beroep.
- Werd op 1 oktober 2005 de Nationale ombudsman. In 2011 werd hij voor 6 jaar herbenoemd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden