Ombudsman bezorgd om 'getreuzel' Veteranenwet

De Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer is bezorgd dat de Veteranenwet, bedoeld om veteranen goede verzorging te bieden, nog altijd niet in werking is getreden. In een brief aan verantwoordelijk minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie schrijft hij niet langer op de wet te wachten en vanaf 1 juli te gaan optreden als 'Veteranenombudsman'. Dat heeft Brenninkmeijer maandag gemeld.

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie. Beeld ANP
Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie.Beeld ANP

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert (Defensie) heeft positief gereageerd op de aankondiging van de Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer om vanaf 1 juli te gaan optreden als Veteranenombudsman. Ze zei dat maandag tijdens een overleg over de veteranennota in de Tweede Kamer. De Veteranenombudsman 'kan direct aan de slag. Handen uit de mouwen, zou ik zeggen', aldus Hennis.

De Veteranenwet werd al circa twee jaar geleden door de Tweede Kamer aangenomen en ook de Eerste Kamer heeft de wet al lang en breed goedgekeurd, maar een aantal zaken moet nog nader worden uitgewerkt. De wet - vorig jaar maart gepubliceerd in het Staatsblad - regelt de erkenning, waardering en zorg voor veteranen.

De ombudsman zegt signalen te krijgen dat ook veteranen zich zorgen maken. Mede daarom gaat hij vanaf 1 juli klachten in ontvangst nemen en kijken hoe hij 'op een redelijke manier met deze klachten kan omgaan'. Brenninkmeijer schrijft dat hij wil voorkomen dat veteranen de 'dupe worden van een langlopend wetgevingsproces en bij mij voor een gesloten deur komen te staan'.

In de Veteranenwet zijn 3 taken voor de ombudsman opgenomen. Hij behandelt klachten van veteranen over (overheids-) instanties, geeft advies aan de regering en het parlement en houdt de klachtbehandeling bij 'veteraneninstanties' in de gaten.

Het is niet de eerste keer dat Brenninkmeijer zijn zorgen uit over het beleid van de overheid omtrent veteranen. Hij schreef bijna 2 jaar geleden al eens een brief aan premier Mark Rutte. Daarin sprak hij over politieke besluiteloosheid over ereschulden. Dat probleem is inmiddels opgelost. Toenmalig Defensieminister Hans Hillen stelde daar 110 miljoen euro voor beschikbaar.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden