Ombouw kantoren levert voor miljoenen werk en 1800 woningen op

Het ombouwen van kantoren, ziekenhuizen en verzorgingsinstellingen naar woningen via een speciale regeling levert de bouwsector voor miljoenen euro's aan extra werk op. Dat blijkt uit berekeningen die het ministerie van Binnenlandse Zaken vanochtend heeft gepresenteerd.

Het voormalige GAK-gebouw aan het Bos en Lommerplantsoen is één van de kantoorgebouwen die zijn omgebouwd tot woningcomplex. Beeld Marc Driessen
Het voormalige GAK-gebouw aan het Bos en Lommerplantsoen is één van de kantoorgebouwen die zijn omgebouwd tot woningcomplex.Beeld Marc Driessen

Door ombouwwoningen vrij te stellen van het woningwaardestelsel en een verhuurderheffing zouden investeerders eerder tot ombouw overgegaan. Dit komt doordat opbrengsten uit verhuur toenemen, terwijl de kosten dalen.

In het meest gunstige geval zullen door de regeling op jaarbasis 1800 woningen worden gerealiseerd, wat de bouwsector de komende jaren voor 140 miljoen euro per jaar aan extra werk oplevert. Daarbij zou de werkgelegenheid met circa zevenhonderd voltijdbanen toenemen, zo berekende het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB).

Minister Stef Blok (Wonen) liet onderzoeken wat de effecten zijn van de vrijstellingen op het ombouwen naar huurwoningen. Hij deed dat op verzoek van VVD en PvdA. Het gaat Blok en de Kamer niet alleen om het tegengaan van lege bedrijfsgebouwen, maar ook om (iets) duurdere huurwoningen te realiseren. Daar bestaat een groot tekort aan.

Het huidige stelsel bepaalt via punten dat een woning onder de 710 euro huur per maand een sociale huurwoning is. Daarvoor komen alleen mensen in aanmerking die minder dan 35.000 euro per jaar verdienen. Veel mensen die net iets meer verdienen, kunnen terecht in de vrije huursector. Maar daar zijn de huurprijzen soms weer veel te hoog.

Leegstand stijgt
De leegstand van kantoorgebouwen in de regio Amsterdam is het afgelopen jaar opgelopen tot 16 procent. De Zuidas is het enige kantoorgebied in Amsterdam waar de leegstand het afgelopen jaar is gedaald. De leegstand zal dit jaar naar verwachting stijgen, onder meer doordat er zes kantoorgebouwen - tezamen goed voor 60.000 vierkante meter kantoorvloer - worden bijgebouwd. Landelijk gezien staat 15 procent van de kantoren leeg.

Volgens planoloog Leonie Janssen-Jansen doet Amsterdam het wat betreft transformatie van kantoren relatief goed, zo zei ze eerder in Het Parool. 'Juist door de sterke vraag lukt het in Amsterdam om gebouwen een nieuwe functie te geven, zelfs op plekken langs snelwegen, zoals het voormalige GAK-gebouw naast de Ring A10. Het gaat meestal om studentenwoningen en hotels', aldus Janssen-Jansen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden