OM ziet draaikolk niet waar Soerel in is gezogen

eeld van de arrestatie van Dino Soerel in een woning aan de Amsterdamse Rozengracht. Foto ANP Beeld anp

AMSTERDAM - Dino Soerel vreest een oneerlijk proces nu justitie hem 'invlecht' in de liquidatiezaak, die al 1,5 jaar loopt. Hij wil zeker tien maanden voorbereidingstijd.

Nadat Dino Soerel 27 augustus was aangehouden op zijn onderduikadres aan de Rozengracht, vond de recherche er in een pot melkpoeder vier usb-sticks met stukken uit strafzaken tegen hem. In het appartementje lag bovendien 'een flink pak' aantekeningen waarin Soerel de verklaringen becommentarieert die kroongetuige Peter la Serpe in het liquidatieproces tegen hem en zijn medeverdachten had afgelegd.

De vijf officieren van justitie die hem alsnog willen betrekken in het omvangrijke proces, dat al loopt sinds februari vorig jaar, zien in de vondsten een extra aanwijzing dat Soerel heus wist dat hij werd verdacht in die meervoudige moordzaak. Dat zijn advocaten nu eisen dat ze zeker tien maanden voorbereidingstijd krijgen, vindt het Openbaar Ministerie zwaar overdreven.

Soerel was jaren op de vlucht, juist omdat hij wist welke verdenkingen boven zijn hoofd hingen, en hij heeft zich kennelijk laten bijpraten door zijn advocaten van hetzelfde kantoor dat al twee verdachten in de zaak bijstaat, betoogt justitie.

''Er valt wel wat af te dingen op de stelling dat Soerel zijn verdediging nog moet beginnen,'' zei aanklaagster Betty Wind. ''Als mevrouw Ficq de beeldspraak gebruikt van de draaikolk waar Soerel nu plotseling in wordt gezogen, moet me van het hart dat haar cliënt 3,5 jaar willens en wetens om dat zuigende middelpunt gedraaid heeft, op de vlucht.''

Advocaten Bénédicte Ficq en Leon van Kleef hadden op de formele openingsdag van Soerels zaak uiteengezet dat die was weggebleven omdat hij 'niet geamuseerd is over de wijze waarop hij is gedagvaard'.

Ze vroegen de rechtbank de hele zaak stil te leggen, opdat ze zich met hun cliënt kunnen beraden welke getuigen ze willen horen. Ze kondigden aan vele getuigen die al zijn verhoord, zelf ook te willen horen; ze willen de kroongetuige uitvoerig ondervragen en ze willen net als hun collega's zelf kijken op de plaats waar hasjhandelaar Kees Houtman is doodgeschoten - volgens justitie in opdracht van Soerel.

''Het is niet zo dat we getuigen nógmaals willen verhoren. Het is in onze zaak allemaal de eerste keer. Nu zegt het OM voor de bühne dat het Soerels schuld is, maar dan vallen mij de schoenen van de voeten,'' betoogde Ficq. ''Had ik me dan de voorgaande jaren in het proces moeten voegen terwijl mijn cliënt niet aangeklaagd was? U zou zich afvragen wat ik kwam doen! Moet de advocaat van Holleeder zich ook aansluiten? Die is ook genoemd.''

Rechtbankvoorzitter Frits Lauwaars liet doorschemeren dat hij door wil met de zaak. Ficq: ''Ik voel de irritatie, ik ben niet gek, maar die irritatie is een gevolg van de keus van het OM mijn cliënt nu pas te dagvaarden voor deze zaak.''

De rechtbank geeft de advocaten tot 19 oktober de tijd zich een beeld van het dossier te vormen, waarna het debat verder gaat. Als 14 oktober twee getuigen worden verhoord, komen Soerel en zijn advocaten niet, kondigden ze aan. Lauwaars, zuinigjes: ''Ik bespeur bij u weinig soepelheid enigszins mee te denken.'' (PAUL VUGTS)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden