OM: zes en vier jaar cel voor ontvoering en afknippen pink

Twee mannen die volgens justitie vorig jaar een man uit Amstelveen ontvoerden, gijzelden én een deel van diens pink afknipten, moeten van justitie tot zes jaar de cel in.

De auto waaruit de man werd getrokken Beeld ANP

Wat nu precies de reden was dat een 37-jarige Amstelveense man in maart vorig jaar werd ontvoerd, gegijzeld en gemarteld, is nooit helemaal duidelijk geworden, maar justitie heeft wel een idee: vermoedelijk werd een openstaande drugsrekening vereffend. Daarover zeggen noch de verdachten, noch het slachtoffer een woord.

Justitie denkt dat Tomás van L. (24), ook wel 'Colo' genoemd vanwege zijn Colombiaanse afkomst, en Rotterdammer Jonathan J. (30) de ontvoering planden en uitvoerden. Het slachtoffer werd opgewacht bij zijn sportschool in Amstelveen en kreeg vuurwapens op zich gericht. Toen hij zich verzette, loste een van de daders een schot.

Een miljoen
Daarna sleurden zij de man in een auto, om hem vervolgens in een huis in Leiden urenlang te bedreigen, mishandelen en af te persen. Hij moest een miljoen regelen, of anders zou hem en zijn vrouw en kinderen narigheid overkomen, zo kreeg hij te horen.

Het bleken geen loze kreten: de daders knipten een deel van de pink van de man af. Toen hij rond middernacht op straat werd gedumpt, hing om zijn pols een plastic tasje met daarin zijn vinger.

Waarom de man werd vrijgelaten en of er is betaald, blijft onduidelijk. Het slachtoffer werd in het verleden veroordeeld én vrijgesproken voor drugsdelicten. Jonathan J. liep al kort na de ontvoering tegen de lamp, met de kruitsporen nog op zijn kleding.

Een oplettende getuige had het nummerbord genoteerd van de auto waarin de ontvoerders vertrokken. J. bleek de auto op eigen naam te hebben gehuurd. In een bij hem gevonden agenda waren vaste verblijfplaatsen van het slachtoffer genoteerd, net als het adres van de school van diens kinderen. Onderzoek wees uit dat onder de auto van het slachtoffer een peilbaken was geplaatst.

Drugshandel
J.'s mobiele telefoon, die zeer actief was in de uren rond de ontvoering, peilde uit op de plaatsen delict. Volgens J., die in alle toonaarden ontkent, was hij zijn telefoon die middag in de auto vergeten. Justitie noemt dat een 'doorzichtige gelegenheidsleugen.'

Tegen hem eiste justitie zes jaar cel, zijn medeverdachte hoorde een strafeis van vier jaar. Ook die bleef ontkennen. Hij gaf toe in de drugshandel te werken, wat volgens hem ook een verklaring is voor het vele wisselen van telefoonnummers.

Traumatisch
"De ernst van de gebeurtenissen behoeft geen lang betoog", aldus de officier van justitie. "Het afknippen van een deel van zijn pink moet voor het slachtoffer ongetwijfeld de meest traumatische ervaring uit zijn leven zijn. De angst die de ontvoering en de sadistische verminking hebben ingeboezemd, zullen hem vermoedelijk nog zeer lang achtervolgen."

Morgen zullen de advocaten van de verdachten hun zaak bepleiten, de rechtbank zal later uitspraak doen.

Tip Het Parool
Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool.nl.