Update

Om zaken te bespreken ging Fred Ros een rondje wandelen

Op de eerste dag van een serie verhoren van kroongetuige Fred Ros, in het hoger beroep van liquidatiezaak Passage, passeerde de halve Amsterdamse onderwereld de revue.

Rechtbanktekening van het eerste zittingsverhoor van kroongetuige Fred Ros in november. Beeld anp
Rechtbanktekening van het eerste zittingsverhoor van kroongetuige Fred Ros in november.Beeld anp

Het gerechtshof had in het najaar oppervlakkige 'kennismakingsverhoren' afgenomen van de nieuwe kroongetuige Fred Ros. Nu is het in het hoger beroep van liquidatiezaak Passage tijd voor de meer diepgravende ondervragingen - waarvoor met de natte vinger een dag of vijf is ingeruimd.

Aanklagers Cynthia de Jong en Frits Posthumus mochten de aftrap nemen. Ze legden Ros vele namen voor van vele criminelen. Ros had met velen enigerlei band. Het namedropping duurde de hele dag.

Afspraakjes
Ros herhaalde dat hij met Dino Soerel en Ali Akgün veelal contact maakte via codes via 'piepers'. Met Soerel zegt Ros op drie vaste plekken in Diemen afspraken te hebben gemaakt: bij het station, bij een sporthal en naast een pizzeria. Hij zag Soerel ook in clubs in Rotterdam.

Met Jesse R. en Soerel liep Ros 'een rondje' als wat belangrijks was te bespreken. Anders dan met Soerel belde hij geregeld met R. 'Jesse zag ik dagelijks. Dino stond een stuk hoger. Met hem was moeilijk contact te krijgen. Hij had ook veel andere dingen.' Drugshandel, bedoelde Ros. Met Jesse probeerde Ros in telefoontjes 'geen details te bespreken', zeker niet over Soerel. 'Maar soms flapte er wat uit.'

Ros zag topvechter Dick Vrij in de gevangenis op bezoek komen bij de bekende crimineel Danny K. Hij kende ze allebei. Hij had liever niet dat Vrij journalist John van den Heuvel 'aan zijn oor zou trekken', want Van den Heuvel was bij Ros op bezoek. Op de parkeerplaats sprak Vrij met de journalist, zonder aan oren te trekken.

'Aangenomen zoon'
Op de begrafenis van de vader van Danny K. was hij met allerlei criminelen 'uit mededogen' omdat het om zelfmoord ging.

Van Willem Holleeder wist Ros te vertellen dat die zich was komen beklagen bij een ex van een vriendin, omdat hij de alimentatie van de ex 'maar kruimelwerk' vond.

'Sterkste man van Nederland' Siem W. kende Ros via beroepscrimineel Greg R. (vader van Jesse). 'Greg houdt van mensen die een beetje imposant zijn om zich heen.'

Waarom noemde Greg R. Ros 'een soort aangenomen zoon'? 'In het verleden mochten we elkaar graag. Ik zag hem ook wel als... niet als een vader, maar als mijn ouwe of zo.'

Zo ging het doorlopen van het milieu de hele dag door.

Kroongetuige Peter la Serpe noemde Ros tegen anderen De Plaag. Die kon niks, blowde alleen maar. Saillant, nu Ros inmiddels naast La Serpe aan dezelfde kant staat in de liquidatiezaak: aan de zijde van justitie, waarnaar ze allebei zijn overgelopen. Crimineel Gilbert R. had zich in 2011 in een afgeluisterd gesprek al bezorgd getoond dat Ros 'de kolder in de kop' zou krijgen en kroongetuige zou worden, waarna 'alles weer opnieuw begint'. Profetische gedachten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden