OM: zaak rond blokkade A7 gaat niet over Zwarte Piet

De rechtszaak over de blokkade van de A7 tijdens de landelijke sinterklaasintocht vorig jaar gaat helemaal niet over Zwarte Piet, maar over de "meest essentiële fundamenten van de democratische rechtsstaat''.

ANP
null Beeld ANP
Beeld ANP

Dat benadrukte de officier van justitie vrijdag aan het begin van zijn pleidooi, waarin later op de dag de eis tegen de 34 verdachten wordt geformuleerd.

Het Openbaar Ministerie (OM) toonde eerst filmfragmenten van de blokkade en van een eerdere blokkade die dag op de A6. Daarop zijn verschillende verdachten herkenbaar in beeld te zien en zijn dreigende situaties te zien.

De blokkade van drie bussen van anti-Zwarte Piet-demonstranten had ,,tot doel het verhinderen van de demonstratie in Dokkum, het middel was het blokkeren van de snelweg, beide zijn strafbaar''.

De zaak gaat volgens het OM vooral over de vrijheid van meningsuiting. "Verdachten hebben hun recht op vrijheid van meningsuiting door middel van strafbare feiten tot uiting gebracht en de vrijheid van meningsuiting van anderen om zeep geholpen.''

Politie
Het OM vindt dat de politie goed heeft gehandeld tijdens de blokkade. "Vier agenten troffen bij aankomst tientallen mensen aan die lijnrecht tegenover elkaar stonden."

De agenten kregen de opdracht om de orde te handhaven en te wachten op de ME, aldus de officier van justitie. "Het is te danken aan de politie dat zich geen grootschalige confrontaties hebben voorgedaan."

De officier ging ook in op het onderzoek naar de verdachten. Zij konden worden verhoord dankzij door de politie gemaakte foto's ter plekke, Facebook-profielen en onderzoek naar hun mobiele telefoons, waarop een besloten appgroep voor deelnemers aan de actie werd aangetroffen.

In deze groep werd onder meer gesproken over een boetefonds voor wanneer het zou uitdraaien op strafrechtelijke vervolging. "Zij waren zich dus bewust van de overtredingen."

Strafbaar
De blokkade was naar het oordeel van het OM geen demonstratie, zoals de verdachten zeiden, omdat er strafbare feiten bij werden gepleegd en het doel niet was een mening te uiten.

Bovendien was sprake van een dreigende, grimmige sfeer, waarbij "de vlam in de pan had kunnen slaan''. "Het is maar goed dat de betogers in de bussen zijn blijven zitten.''

Verder lezen

- Na alle relativerende woorden van de verdachten kwamen donderdag activisten Mitchell Esajas en Jerry Afriyie aan het woord over de blokkade van de A7. "Dit was geen nuchter Fries uitje."

- De rechtbank in Leeuwarden heeft donderdag ook de laatste van de 34 Friezen in het proces over de A7-blokkade gehoord. Niemand gaf toe als eerste te hebben geremd of leiding te hebben gegeven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden