OM wil wetswijziging na vonnis in zaak 26Koper

Het Openbaar Ministerie (OM) wil dat voorbereidingshandelingen voor een liquidatie voortaan ook kunnen worden bestraft, ook als nog niet of onvoldoende bekend is wie het slachtoffer is.

Wapens die in juli aangetroffen werden in Nieuwegein en aan de voornamelijk uit Utrecht afkomstige bende behoorden. Beeld anp
Wapens die in juli aangetroffen werden in Nieuwegein en aan de voornamelijk uit Utrecht afkomstige bende behoorden.Beeld anp

Aanleiding voor de wens is het vonnis in megaproces 26Koper waar een aantal verdachten acht jaar cel kreeg, omdat voor de rechtbank onvoldoende vast stond wié de bende precies had willen liquideren.

Om ook voorbereidingshandelingen voortaan te kunnen bestraffen moet artikel 46 van het wetboek van strafrecht aangepast worden.

Die boodschap voegt het OM maandag toe aan de aankondiging in hoger beroep te gaan tegen de gedeeltelijke veroordeling van een Utrechtse liquidatiebende. Die groep van acht mannen werd twee weken geleden weliswaar tot gevangenisstraffen van drie tot acht jaar veroordeeld, maar werd vrijgesproken van het voorbereiden van concrete liquidaties.

Verijdelen
Volgens de politie en het OM worden zij geconfronteerd met een steeds terugkerend dilemma bij het verijdelen van liquidaties, namelijk het moment waarop moet worden ingegrepen om een moordpoging te verhinderen.

Persofficier van justitie Jirko Patist: "Je wilt niet te laat ingrijpen, want dan worden er mensen doodgeschoten. Maar je wilt ook niet te vroeg ingrijpen, omdat je nog niet weet wat er aan de hand is."

Het OM wil dat het mogelijk wordt tot vervolging in te gaan voordat er een strafbaar feit wordt gepleegd. Het treffen van voorbereidingen voor een misdrijf zou genoeg moeten zijn tot vervolging in te kunnen gaan.

Niet te bewijzen
Volgens advocaat Christian Flokstra, die in de zaak 26Koper hoofdverdachte Jaouad W. bijstaat, is de oproep van het OM onwenselijk. "De oproep van de officieren van justitie gaat uit van een verkeerde interpretatie van het vonnis. Het is namelijk niet zo dat de wet tekort is geschoten, het bewijs was er simpelweg niet. Niet is duidelijk geworden wat de groep mannen van plan was met de vermeend beoogde slachtoffers. Het bewijs voor opzet tot moord ontbrak. Zolang dat opzet niet te bewijzen is, kun je iemand niet veroordelen voor voorbereiding tot moord."

Overigens klonk in het vonnis in de zaak 26Koper enige onvrede door van de Amsterdamse rechters over de maximale straffen die zij konden opleggen voor het enorme wapenbezit en de lidmaatschap aan de organisatie die 'een grote mate van ontwrichting van de samenleving' nastreefde.

Uitzendbureau
Het OM noemt de bende "een uitzendbureau voor liquidaties in de onderwereld" en betreurt het dat de daders niet zijn bestraft zijn voor de nog niet uitgevoerde moordpogingen.

De rechtbank sprak de bende op dat punt vrij omdat niet duidelijk is geworden wie de bende op het oog hadden en waarom zij het mikpunt waren.

Lager
Daarom zijn de straffen ook lager uitgevallen. Tegen de bendeleden waren wegens de voorbereidingen straffen van veertien tot zeventien jaar cel geëist.

De organisatie werd in de zomer van 2015 opgerold. Een onderzoek naar autodiefstal in Rotterdam leidde tot de vondst van een enorm illegaal wapendepot in Nieuwegein.

Daar werden onder meer kalasjnikovs, handgranaten, geluiddempers, circa 4700 patronen en bijna driehonderd kogels gevonden die pantsers konden doorboren. Ook werden zo'n honderd vuurwapens aangetroffen.

Lees de analyse: Moordplannen te vaag voor forse straf in zaak 26Koper [+]

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden