OM wil vrijspraak twee verdachten in moordzaak bij buurtmoeder

Twee verdachten die betrokken zouden zijn bij de moord op een 54-jarige man in Amsterdam-Oost, moeten volgens het Openbaar Ministerie (OM) vrijspraak krijgen. Van de mannen was DNA op het lichaam aangetroffen.

null Beeld anp
Beeld anp

Volgens justitie is dit het enige dat erop wijst dat de 58-jarige Dolf B. en de 40-jarige Frank B. iets te maken zouden kunnen hebben met het misdrijf. Maar dat is onvoldoende om moord te kunnen bewijzen. Bovendien beroepen zij zich op hun zwijgrecht.

Vuilniszak
Het gaat om de broer en zoon van de 64-jarige Jocelyn B., een van de twee hoofdverdachten. Het slachtoffer, de neef van de vrouw, werd op 13 maart 2011 in haar woning dood aangetroffen. Hij lag gewikkeld in een tapijt en met een vuilniszak over zijn hoofd. De man had verder ernstige hoofdwonden, vermoedelijk ontstaan door klappen met een hamer of bijl.

Inloophuis
Het OM verdenkt Jocelyn B., die een inloophuis had voor daklozen en drugsverslaafden, en Duncan R. van medeplegen van moord. Het slachtoffer zou zijn beroofd van sieraden met een geschatte waarde van 28.250 euro en een contant bedrag van 6000 euro. Beide verdachten ontkennen dat ze het slachtoffer hebben vermoord.

Ik was bang
R. zei dinsdag tijdens de zitting op de rechtbank in Amsterdam dat hij het slachtoffer slechts een keer de hand had geschud en niet in de woning was op het moment van het misdrijf. Volgens B. heeft hij haar neef, die ze naar eigen zeggen als een zoon beschouwde, wel degelijk vermoord. R. vloog hem plotseling aan, verklaarde ze. De vrouw vluchtte daarop in paniek de woning uit. 'Ik was bang voor R..'

Euthanasie
De vrouw heeft een broze gezondheid en zei dat ze niet in staat was het proces, dat meerdere dagen duurt, bij te wonen. Op bevel van de rechtbank, die op basis van een medische verklaring bepaalde dat ze moest komen, verscheen B. dinsdag toch. Haar advocaat, Herman Loonstein, liet in maart weten dat de vrouw euthanasie heeft aangevraagd bij haar arts.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden