OM wil van RIVM meer over containerbaby loskrijgen

Het Openbaar Ministerie gaat binnenkort met het RIVM in gesprek over de baby die oktober vorig jaar in een ondergrondse vuilcontainer werd gevonden in Nieuw-West.

De Fritz Conijnstraat in Nieuw-West, met de container waar het meisje in lag Beeld Google Streetview
De Fritz Conijnstraat in Nieuw-West, met de container waar het meisje in lagBeeld Google Streetview

Het OM hoopt van het RIVM, dat beschikt over alle gegevens met betrekking tot hielprikken, informatie te krijgen over waar het kindje een hielprik heeft gekregen. Omdat het gevonden meisje zo'n prik heeft gehad, kan informatie over de plek waar ze die prik heeft gekregen mogelijk meer vertellen over waar ze vandaan komt en wie haar in de vuilcontainer heeft achtergelaten.

De gegevens van het RIVM vallen onder het medisch beroepsgeheim, maar het Openbaar Ministerie vraagt het instituut een eigen afweging te maken of van dat geheim afgestapt wordt. Mocht het RIVM de gegevens weigeren te overhandigen, zal het OM zich beraden op vervolgstappen. Een gang naar de rechter behoort dan tot de mogelijkheden.

Het Openbaar Ministerie (OM) zette eind vorige maand al DNA-onderzoek in, maar dat leidde tot niets, zegt OM-woordvoerder Evert Boerstra.

Struikelblok
De baby werd vorig jaar oktober door een buurtbewoonster gevonden in een ondergrondse vuilcointainer in de Fritz Conijnstraat in Geuzenveld-Slotermeer. Sindsdien is een gespecialiseerd team op zoek naar de moeder van het kindje - tot dusver tevergeefs.

Hoofd van het politieonderzoek Peter van den Wijngaard zei eind december in Het Parool dat hij in de eerste dagen na de vondst goede hoop had de moeder op te kunnen sporen. 'Er was een gezond kindje dat, te zien aan de pleister op haar hiel, een hielprik had gehad en dus in aanraking was geweest met een zorgverlener. Ik dacht: dit gaat ons lukken.' Gaandeweg werd die hoop minder: het medisch beroepsgeheim bleek een struikelblok. Eerder al leverden onderzoek naar de herkomst van de kleding van het kindje, huisbezoeken bij honderden kersverse Amsterdamse ouders en de zoektocht naar getuigen niets op.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden