OM wil tot drie jaar cel voor groep fietsende cokedealers

Justitie wil tot drie jaar cel voor een groep drugsdealers, die bekend stond als 'De Daantjes,' die mogelijk jarenlang per fiets cocaïne leverde aan klanten in de binnenstad.

Beeld politie.nl

Het sprak nogal tot de verbeelding, toen in november vorig jaar de politie een groepje Amsterdamse drugsdealers arresteerde, die per fiets vooral klanten in de grachtengordel geruime tijd van cocaïne had voorzien.

Dinsdagmiddag stond de groep voor de Amsterdamse rechter.

Het patroon was vrijwel elke dag hetzelfde: rond drie uur 's middags vertrok de dienstdoende koerier vanaf een pand aan de Meteorensingel met telefoon en cocaïne op zak naar de binnenstad. Daar wachtten de klanten.

Werktelefoons
Wie drugs wilde, belde met één van de twee werktelefoons. Vijftig euro voor een gram cocaïne, 25 euro voor een halve gram. Tijdens de onderzoeksperiode voorzag de groep in de behoefte van honderden bellers, zo bleek uit de belgegevens van de twee 'werktelefoons.'

De drugs werden afgeleverd in uitgaansgelegenheden en op straat op de Wallen, maar ook nette kantoren in de binnenstad waren vaste afleveradressen. Ook een arts was klant.

Om niet op te vallen gebruikten de koeriers vooral een in Amsterdam veel voorkomend vervoermiddel: een rode MacBike huurfiets. "Het zijn nu eenmaal goede fietsen," merkte voormalig koerier Gerry van E. (42) op. De fietsen bleken ook handig als bijvoorbeeld de Dam tot Damloop voor verkeersopstoppingen in de stad zorgde.

De Daantjes
Alle verdachten bekenden dinsdag in de Amsterdamse rechtbank in drugs te hebben gehandeld. Geweld werd nooit gebruikt. Klanten kenden de handvol verschillende koeriers allemaal als 'Daan,', de groep stond bij een bepaald deel van de Amsterdammers bekend als 'De Daans' of 'De Daantjes'. Hoofdverdachte Daan V. (46) had dus wat uit te leggen.

Volgens meerdere tips die bij de politie binnenkwamen runde hij al ruim tien jaar een goedlopende cocaïnehandel, met meerdere koeriers. Nadat de politie vorig najaar een onderzoek opstartte, bleek uit afgeluisterde gesprekken dat V. de koeriers gedurende de dag opbelde om naar de zaken te vragen. Nu en dan berispte hij iemand. Een man die als koerier ging werken, zegt dat hij door V. werd ingewerkt. Justitie verdenkt V. van een aansturende rol.

Volgens justitie gebruikte V. vrienden en kennissen die zelf fors drugs gebruikten als koerier. Zij zouden voor het bezorgen van een half gram coke vijf euro betaald te hebben gekregen, voor een gram een tientje. "Een groot deel daarvan ging overigens weer mijn neus in," zei één van de koeriers.

Winsten
Justitie zal in een aparte procedure criminele winsten trachten af te pakken. Eén van hen, een 52-jarige man uit Diemen zei na zijn aanhouding dat Daan V. de touwtjes in handen had. De andere verdachten willen daarover niets zeggen. De zichtbaar nerveuze V. zelf gaf gisteren toe in drugs te hebben gehandeld, maar die bekentenis kwam hortend en stotend, omslachtig en moeilijk te verstaan.

Volgens V. klopt het niet dat hij de leiding had over de koeriers. "We deden het gewoon in overleg. Als iemand niet kon, viel de ander in. Dat ik interesse toonde in hoe hun dag was is toch gewoon menselijk?"

Hij probeerde de rechtbank ervan te overtuigen slechts driekwart jaar in drugs te hebben gehandeld. "Die telefoonlijnen die al zo lang in de lucht zijn heb ik overgenomen van iemand anders," zei V. Hij stelde er 'een beetje te zijn ingerold.'

De rechter had moeite dat te geloven.
R.: "Er is een getuige die zegt dat hij al zes jaar van u kocht."
V.: "Niet bij mij."
R.: "Nou, hij herkent u van de foto."
V.: "Dat klopt niet."
R.: "Hoe komt ie daarbij dan?"
V.: "Geen idee, ik denk dat hij een beetje in de war is."
R.: "Er zijn meerdere mensen die zeggen dat ze jarenlang bij u cocaïne kochten. Zijn die dan allemaal in de war?"
V.: "Ik weet het niet."

Justitie vermoedt dat de criminele organisatie van V. en de anderen veel langer actief is geweest, maar acht slechts de periode van januari 2015 tot de aanhoudingen eind vorig jaar bewezen. Getuigen herkennen vrijwel alle koeriers van foto's en veel kopers blijken ook Daan V. van gezicht te kennen.

De Wallen
Een portier van een bekend café op de Wallen bestelde weleens voor klanten. De officier wil dat Daan V. drie jaar cel de cel in gaat, waarvan zes maanden voorwaardelijk.

Gerry van E. moet van justitie dertig maanden cel krijgen, anderen hoorden eisen van 24 maanden of tien maanden cel, steeds met zes maanden voorwaardelijk.

Woensdag houden de advocaten hun pleidooi, de rechtbank doet twee weken later uitspraak.

Lees meer: De hofdealers van de binnenstad gingen het liefst met de fiets

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden