OM wil 'schouw' fatale schietpartij Scheepvaartmuseum

Officier van justitie Eveline Smit wil dat de rechtbank zelf gaat kijken in het Scheepvaartmuseum, waar de Amsterdamse Antilliaan Surailie I. volgens haar op 26 mei 2013 tijdens dancefeest Waterfront de 26-jarige crimineel Souhail Laachir heeft doodgeschoten. De rechtbank beslist later of zo'n 'schouw' noodzaak is. Tot de volgende zitting in mei blijft I. in de cel.

Paul Vugts
Een bezoek aan het Scheepvaartmuseum zou volgens aanklaagster Smit de rechters helpen de getuigenverklaringen te interpreteren. Beeld anp
Een bezoek aan het Scheepvaartmuseum zou volgens aanklaagster Smit de rechters helpen de getuigenverklaringen te interpreteren.Beeld anp

De galerij rond de binnenplaats van het Scheepvaartmuseum waar de fatale schietpartij was temidden van achthonderd bezoekers, is nauw en volgens aanklaagster Smit zou een bezoek de rechters helpen de getuigenverklaringen te interpreteren.

Een beveiliger zegt Surailie I. 'honderd procent' te hebben herkend als de schutter. Kort voordat hij Laachir doodschoot, zou crimineel Dennis M. hem de opdracht hebben gegeven. M., de neef en vertrouweling van de inmiddels geliquideerde Gwenette Martha, was wel gearresteerd als vermoedelijke opdrachtgever, maar hij werd na drie dagen vrijgelaten bij gebrek aan bewijs.

Drie terabyte
Surailie I. zou de sleutels van de BMW X5 waarin hij Dennis M. had opgehaald vlak voor het schieten, ook aan M. hebben gegeven. Justitie ziet dat als extra aanwijzing dat I. snel wilde kunnen vluchten. Souhail Laachir werd gerekend tot een groep criminelen met wie de groep rond Gwenette Martha in een bloedige onderwereldvete was (en is) verwikkeld.

In het onderzoek naar de geruchtmakende moord op het feest is drie terabyte aan camerabeelden in beslag genomen - van beveiligingscamera's en smartphones van bezoekers. De recherche maakt momenteel een compilatie van die beelden die volgens de aanklaagster inzichtelijk maakt dat Surailie I. voor Dennis M. de liquidatie pleegde.

Vrijlating
Surailie I. ontkende vrijdag dat hij na de moord naar het buitenland was gevlucht. Hij woonde onder meer in de Spaanse kustplaats Benidorm, maar zegt de laatste jaren geregeld in Nederland te zijn geweest. In november is hij alsnog aangehouden. In zijn huis in Spanje zijn telefoons, stukken en bestanden in beslag genomen die nog worden onderzocht.

I.'s advocaat vroeg vrijdag tevergeefs om zijn vrijlating. Volgens hem heeft de belangrijkste getuige, de beveiliger, I. vooral aangewezen omdat hij niet kon verkroppen dat geen dader werd gepakt. De onlangs in Krommenie geliquideerde Eaneas Lomp wachtte Surailie I. volgens justitie gewapend op in zijn auto om de vlucht te vergemakkelijken. Lomp werd met dat wapen in de auto gepakt en aanvankelijk zelfs als schutter gezien, maar dat bleek al snel onterecht.

De zaak gaat op 17 mei verder.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden