Update

OM wil Noffel twintig jaar de cel in hebben

Justitie eist twintig jaar cel voor Naoufal ' Noffel' F. (37) die volgens de aanklagers zonneklaar vanuit een schuiladres in Ierland de mislukte moordaanslag aanstuurde op de Amsterdamse crimineel Peter 'Pjotr' R. - op 5 november 2015 in Diemen.

ANP
null Beeld anp
Beeld anp

Uit alles blijkt volgens de officieren van justitie dat F. 'de eerst verantwoordelijke was' voor de aanslag, die het doelwit ondanks vele schotwonden overleefde door zich zwaargewond vanuit zijn auto in het water te laten glijden. De strafeis voor F. is gelijk aan de straffen die de twee schutters al kregen.

Volgens justitie past de aanslag 'voor honderd procent' in het beeld dat criminelen via afgeschermde communicatie vanuit het buitenland moordaanslagen aansturen. De achtergrond van de 'maffiapraktijken pur sang' is dat Nederland 'overspoeld wordt door cocaïne'.

Het kan volgens de aanklagers niet anders of Naoufal F. was de man met codenamen als 'Buik', 'Tijger', Tito' en 'Exi-tiba' (ex-tbs) die via versleutelde PGP-smartphones (Pretty Good Privacy) de uitvoerders van de aanslag aanjoeg. Via het aan F. gekoppelde emailadres beginnend met cwx werden zij vooraf min of meer gecoacht en na de mislukking in niet mis te verstane woorden tot de orde geroepen.

De mailer was heel ongeduldig toen 'het moordcommando' op 2 november nog altijd niet had toegeslagen terwijl Peter R. al steeds werd geobserveerd en gevolgd. Cynisch, per PGP: "Waar w8en jullie op? Tot hij een keer een weiland in rijdt en dan pas actie?"

Als de uitvoerders R. met een politie-stopbord willen stoppen om hem dood te schieten, slaat hij onverwacht af en bereikt hij, zonder het te beseffen, nét zijn huis voordat de schutters hem alsnog kunnen pakken. De mailer: "Pfffffff ongelofelijk (..) Wat is dit voor shit man? Die man rijdt toch geen feri (ferrari)????"

Als de aanslag is mislukt, roept de mailer de kennelijke leider van de uitvoerders, zijn jeugdvriend Atif M., woedend tot de orde. Hij eist opheldering van 'kkkhoertje' en een lange reeks andere onaardige kwalificaties. "Als je iets achterhoudt en ik kom er later achter, om mijn lieve moeder, me zusje en me dochter brooo, jij bent verantwoordelijk!"

Keiharde man
Officier van justitie Koos Plooij: "Het dossier laat een keiharde man zien die furieus reageert op de man die hij verantwoordelijk houdt voor het mislukken van hun gezamenlijke missie om R. te vermoorden." Dat Naoufal F. donderdag in een schriftelijke verklaring ontkende de mailer met de genoemde bijnamen te zijn, neemt justitie niet serieus.Door ook hem twintig jaar cel op te leggen, moet de rechtbank de buitenwereld laten zien dat 'niemand onaantastbaar is, ook al waant hij zich dat wel in een veilig buitenland'.

Moordploegen zoals de club die op Peter R. is afgestuurd, hebben steeds dezelfde werkwijze, betoogde Plooij: "Ze gebruiken gestolen auto's, PGP-telefoons, bakens, een safehouse en automatische wapens. Dit leidt ertoe dat het in de open samenleving die wij koesteren met de beperkte politiecapaciteit moeilijk blijkt dit soort liquidaties op te lossen."

De moraal van het requisitoir: de rechtbank moet 'een signaal' afgeven aan 'alle jonge mensen voor wie het criminele pad via ernstige geweldsmisdrijven richting de top aantrekkelijk lijkt'. Plooij: "Doe dit niet, kies een normaal leven!"

Advocaat Inez Weski van Naoufal F. houdt dinsdag haar pleidooi.

Lees ook: Wrakingsverzoek in zaak 'Noffel' afgewezen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden