OM: vrouw mag niet meer zwanger worden

ROTTERDAM - Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag voor de rechtbank in Rotterdam geëist dat de moeder van de gedode baby Melanie een reclasseringstraject volgt dat gericht is op niet meer zwanger worden.Jusititie acht Diana van der V. medeplichtig aan de dood van haar drie maanden oude kind, omdat ze niet ingreep tegen mishandeling terwijl ze wist wat er gebeurde. Naast het reclasseringstraject eiste de officier van justitie 24 maanden gevangenisstraf, waarvan acht maanden voorwaardelijk. Van der V. hoeft niet terug naar de cel, omdat zij de straf al heeft uitgezeten in voorarrest en voorlopige hechtenis.

Het meisje werd vanaf de geboorte stelselmatig door haar vader mishandeld. Hij kon niet tegen het huilen van de baby. De rechter legde hem vorig jaar vier jaar cel en tbs met dwangverpleging op. Marco H. legde geregeld zijn hand over de neus en mond van het meisje, zodat ze niet genoeg lucht kreeg en daardoor ophield met huilen. Op 27 december 2005 sloegen bij de man, die het kind grotendeels verzorgde, de stoppen door. Op die dag takelde hij het meisje zo erg toe, dat ze een dag later in het ziekenhuis overleed.

De 34-jarige moeder van het meisje heeft nooit actie ondernomen om de mishandelingen door haar echtgenoot tegen te gaan. In politieverhoren zei Van der V. wel dat ze een vermoeden had, maar dat ze niet kon begrijpen waarom hij dat zou doen. In de rechtszaal ontkende de moeder ooit iets gezien te hebben. Waarom ze nooit actie heeft ondernomen om haar man te laten stoppen, wist zij niet.

In het gezin hield alleen Marco H. zich met de verzorging van het meisje bezig. Ze verklaarde dat zij zelf niet voor haar dochter heeft gezorgd zoals ze zou moeten. ''Omdat ik niet voor haar zorgde wist ik niet dat zij werd mishandeld.'' Van der V. durfde de verantwoordelijkheid voor haar kind niet aan en schoof die af op haar man. ''Ik vond het eng.'' Familieleden en vrienden vonden dat zij zich afstandelijk opstelde tegenover haar kind.

Volgens deskundigen van het Pieter Baan Centrum (PBC) en de reclassering is bij Van der V. sprake van een ernstig gestoord hechtingsproces. Hierdoor ontbrak het aan bereidheid om in te grijpen. Ze is emotioneel vlak, erg op zichzelf gericht en zal zich nooit om anderen bekommeren. Van de deskundigen mag zij nooit meer kinderen krijgen of onder haar hoede krijgen. Van der V. zegt dat ook niet meer te willen.

Voor de gewelddadige handelingen die tot de dood van Melanie leidden acht het PBC haar verminderend toerekeningsvatbaar. De reclassering adviseert een voorwaardelijk langdurig reclasseringstraject.

De rechtbank doet uitspraak op 15 juni. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden