OM: vrijspraak Wilders op alle punten

Het OM vindt dat Wilders met sommige uitspraken oproept tot discriminatie van moslims, maar hij is hiervoor niet strafbaar. Foto ANP Beeld
Het OM vindt dat Wilders met sommige uitspraken oproept tot discriminatie van moslims, maar hij is hiervoor niet strafbaar. Foto ANP

AMSTERDAM - Geert Wilders moet volgens het Openbaar Ministerie (OM) worden vrijgesproken van groepsbelediging en aanzetten tot haat en tot discriminatie wegens godsdienst en ras. Dat zijn alle punten waarvoor hij in Amsterdam terechtstaat.

Het OM vindt dat de PVV-leider met sommige uitspraken oproept tot discriminatie van moslims, maar hij is hiervoor niet strafbaar, omdat hij de uitlatingen in de context van het politieke debat heeft gedaan. Dinsdag zeiden de aanklagers al dat Wilders volgens hen niet strafbaar is voor groepsbelediging, omdat hij het in zijn uitspraken steeds over de islam heeft en niet over moslims.

Het OM had voor alle beschuldigingen criteria opgesteld waaraan de uitlatingen van Wilders moesten voldoen om strafbaar te zijn. Sommige uitspraken voldoen aan een aantal van deze criteria, maar geen enkele aan alle voorwaarden, aldus officieren van justitie Birgit van Roessel en Paul Velleman. Bij groepsbelediging vindt justitie dat Wilders het steeds duidelijk over de islam heeft en niet over de gelovigen, moslims. In een aantal gevallen geldt dat ook voor de uitspraken die zouden aanzetten tot haat en tot discriminatie. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden