OM: 'Vriendschap stelt voor Holleeder niks voor'

Op dag twee van het requisitoir in Willem Holleeders liquidatiezaak dook justitie diep in de Amsterdamse misdaadgeschiedenis, die uitliep op 'een lange lijst kinderen die opgroeien zonder vader'.

Paul Vugts
null Beeld ANP
Beeld ANP

Zelden werd de onderwereldmythe zo gefileerd over de 'bloedgabbers' die voor altijd door roeien en ruiten gaan voor elkaar. Op dag twee van het requisitoir in Willem Holleeders liquidatiezaak Vandros schetste officier van justitie Lars Stempher met ferme penseelstreken diens handelsmerk: zich steeds weer aansluiten bij de dan sterkste partij en beste vrienden bij het grof vuil zetten (laten doodschieten).

Om de machtige positie én het vermogen van boezemvriend en mede-Heinekenontvoerder Cor van Hout te kunnen inpikken, zocht Holleeder naar Stemphers overtuiging medio jaren negentig doelbewust zijn heil bij het meedogenloze duo Sam Klepper en John Mieremet.

Behalve Van Hout verried hij aldus zijn zussen, van wie Sonja drie kinderen met Van Hout had.

Gaandeweg ontdeed Holleeder zich vervolgens weer van Klepper en Mieremet, die hij volgens justitie waarschijnlijk allebei liet liquideren, al denken aanklagers Stempher en Sabine Tammes dat alleen in Mieremets geval te kunnen bewijzen.

Holleeder werd de sterke man van de malafide vastgoedhandelaar Willem Endstra, van wie vele criminelen tevergeefs hun ingelegde miljoenen terug eisten.

Samen met Dino Soerel en Stanley Hillis vormde hij - nog steeds in de visie van de aanklagers - het beruchte 'driemanschap' dat Endstra een enorm fortuin afperste en liet liquideren.

'De dood als bagage'
Als metafoor voor Holleeders manier van doen hadden de officieren bedacht dat Holleeder 'de dood als bagage met zich mee lijkt te dragen'.

Stempher: "Vriendschap blijkt niets voor te stellen en op enige vorm van loyaliteit lijkt de verdachte niet te betrappen. Puur zijn eigen belang behartigend maakt hij de overstap naar Hillis en Soerel. Het driemanschap is geboren, met als gevolg een lange lijst van kinderen die opgroeien zonder vader, vrouwen wier partner hen is ontnomen en vaders en moeders die hun zoons hebben verloren.

Stempher werkte gedetailleerd uit hoe het trio volgens justitie de miljoenen van Mieremet en Kleppers weduwe Sandra den Hartog inpikte. Holleeder was met die laatste nota bene een liefdesrelatie aangegaan.

Uiteindelijk zouden de drie twee moordcommando's hebben ingezet. 'De groep Amsterdam', waaronder huurmoordenaar Jesse R. en kroongetuigen Peter la Serpe en Fred Ros, en 'de groep Alkmaar', gedomineerd door Turkse Nederlanders.

Vele doelwitten
Het driemanschap beraamt dan volgens justitie aanslagen op vele doelwitten, van vastgoedhandelaar Leen Bosnie via Cor van Hout naar Willem Endstra, criminelen August Adjoeba, Atilla Önder, Nedim Imaç en Martin Hilligers, ex-advocaat Evert Hingst, handelaar in hasj en vastgoed Kees Houtman, John Mieremet en de criminele kroegbaas Thomas van der Bijl.

Maar twee van hen leven nog, al ziet ook justitie geen bewijs dat Holleeder met álle moorden te maken had.

Stanley Hillis is in 2011 zelf geliquideerd. 'Moordmakelaar' Ali Akgün van 'het niets ontziende' driemanschas is in 2014 ook vermoord.

Op 28 februari en 1 maart zullen de aanklagers de vijf moorddossiers op Holleeders aanklacht bespreken en verder stilstaan bij 'het leed en verdriet' dat hij zou hebben aangericht.

De op 1 maart te formuleren strafeis ziet iedereen van mijlen aankomen: levenslang.

Lees alles over de tweede dag van het requisitoir terug in ons blog: 'Holleeder nam kinderen hun vaders af'

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden