OM vreest wél belangenconflict nieuwe advocaten Holleeder

Het Openbaar Ministerie 'betreurt het' dat de nieuwe advocaten van Willem Holleeder de deken niet hebben gevraagd of die een mogelijk belangenconflict ziet nu zij de verdediging overnemen van Stijn Franken.

Paul Vugts
Advocaat Sander Janssen komt met zijn collega Robert Malewicz aan bij de rechtbank voor de pro forma zitting van de strafzaak tegen Willem Holleeder. Beeld anp
Advocaat Sander Janssen komt met zijn collega Robert Malewicz aan bij de rechtbank voor de pro forma zitting van de strafzaak tegen Willem Holleeder.Beeld anp

Dat zei officier van justitie Sabine Tammes donderdagochtend op de eerste inleidende zitting waarop de nieuwe raadslieden aantraden.

Justitie vreest wel degelijk dat het proces opnieuw 'aanzienlijke vertraging' zal oplopen en 'weer flink stagneert' als Janssen en Malewicz toch zouden moeten terugtreden.

Reden voor dit vermoeden is dat zij de strafzaak van Holleeder hebben overgenomen terwijl ze ook vermoed huurmoordenaar Jesse R. bijstaan, in de grote Amsterdamse liquidatiezaak Passage, en Ali N., die is vrijgesproken van betrokkenheid bij de liquidatie van vastgoedmagnaat Willem Endstra.

Sandra den Hartog
Jesse R. en Ali N. hebben volgens justitie in opdracht van Holleeder gehandeld. Dat de advocaten geen belangenconflict zien, omdat alle verdachten ontkennen elkaar te kennen, laat staan dat ze samen moorden hebben gepleegd, wil volgens aanklaagster Tammes nog niet zeggen dat de deken geen bezwaar ziet.

Stijn Franken vond ook dat hij Holleeder best kon verdedigen hoewel hij diens ex Sandra den Hartog eerder had verdedigd. Den Hartog is nu getuige tegen Holleeder. De deken dwong Franken alsnog terug te treden vanwege het risico op een belangenconflict.

Ontkennend
Aanklaagster Tammes riep de advocaten op alsnog de deken te consulteren. Sander Janssen antwoordde dat Malewicz en hij 'natuurlijk' hebben overwogen behalve hun cliënten de deken te consulteren, maar daarvan weinig nut te zien aangezien de deken het dossier maar oppervlakkig kent.

Ze hebben zelf en mét hun cliënten uitvoerig onderzocht of een belangenconflict op de loer zou kunnen liggen. Het antwoord op die vraag beantwoorden zij ontkennend.

Janssen beloofde alsnog te zullen overwegen de deken om advies te vragen nu justitie daar op aandringt.

Meer over de zaak Holleeder: 'Mijn zussen spelen spelletjes met hulp van Peter R. de Vries'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden