OM vraagt vrijlating kroongetuige Passage-proces

Het Openbaar Ministerie gaat het gerechtshof vrijdag vragen om de vrijlating van kroongetuige Fred Ros in de Amsterdamse liquidatiezaak Passage.

Fred Ros Beeld Aloys Oosterwijk/ANP

Hij heeft twee derde van de straf uitgezeten die de aanklagers zullen vorderen. Het verzoek werd al geruime tijd verwacht en is al weken hoogst omstreden.

Aanklagers Cynthia de Jong en Frits Posthumus hebben zo'n twintig minuten spreektijd gevraagd om het verzoek vrijdagmiddag te kunnen doen.

De mogelijke vrijlating van Ros is een heikel thema. Aangezien het Openbaar Ministerie hem geloofwaardig acht, zagen alle partijen in het hoger beroep het verzoek aankomen. Justitie heeft Ros immers een strafeis van vijftien jaar beloofd in ruil voor zijn verklaringen, tegenover de dertig jaar die zou worden gevraagd als hij gewoon verdacht was.

Volgens justitie is hij bij twee moordopdrachten betrokken geweest, waarvan één is uitgevoerd. Nu Ros al tien jaar in de cel zit, heeft hij twee derde uitgezeten van die vijftien jaar. Het is gebruikelijk dat een veroordeelde na twee derde van zijn straf wordt vrijgelaten.

'Aantoonbaar gelogen'
Advocaten van de hoofdverdachten in Passage ageren fel tegen de voorgenomen vrijlating omdat het gerechtshof zich nog (lang) niet heeft uitgesproken over Ros' betrouwbaarheid als spijtoptant, over de bewijzen tegen hem én over de vraag of het Openbaar Ministerie zich met zijn deal aan alle regels heeft gehouden.

De strafeisen moeten zelfs nog worden uitgesproken in het requisitoir dat pas langzaamaan in zicht komt. De raadslieden vinden dat het Openbaar Ministerie het hof probeert te passeren. Volgens de advocaten heeft Ros aantoonbaar gelogen, moeten zijn getuigenissen van tafel worden geveegd en mág hem dus geen strafkorting worden gegund, laat staan vervroegde vrijlating.

De advocaten van hoofdverdachten Dino Soerel hebben al herhaaldelijk om diens vrijlating gevraagd omdat zowel Ros als de andere kroongetuige, Peter la Serpe, volgens hen heeft gelogen - waardoor in hun ogen bewijs tegen Soerel ontbreekt. Op dat verzoek moet het hof nog beslissen.

Lees ook: Ineens zit de voorzitter van het gerechtshof met een kalasjnikov in handen [+]

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden