Update

OM ving bot in Trafigurazaak

De Probo Koala, het 'gifschip'. Foto EPA Beeld
De Probo Koala, het 'gifschip'. Foto EPA

DEN HAAG - Het functioneel parket van het Openbaar Ministerie heeft wel degelijk gepoogd strafrechtelijk onderzoek te doen naar het dumpen van gif door het schip Probo Koala in Ivoorkust. Dit bleek echter onmogelijk, omdat de lokale autoriteiten daarvoor geen informatie verschaften.

Dit zei een woordvoerster van het functioneel parket in reactie op een beklag dat Greenpeace tegen het OM indiende bij het gerechtshof in Den Haag. De milieuorganisatie meent dat het OM verzuimd heeft strafbare feiten gepleegd in Ivoorkust te vervolgen en begon een artikel 12-procedure. Daarmee vraagt Greenpeace het gerechtshof om het OM opdracht te geven alsnog tot vervolging over te gaan. ''We hebben pogingen gedaan, maar het bleek niet mogelijk,'' aldus de woordvoerster.

Het OM wil verder topman Claude Dauphin van Trafigura, het bedrijf dat het schip had gehuurd, vervolgen voor het leiding geven aan de illegale uitvoer van afvalstoffen. Dauphin diende daartegen bezwaar in, wat de rechtbank gegrond verklaarde. Er volgden een aantal beroepsprocedures. De laatste stand is dat het OM in cassatie is gegaan bij de Hoge Raad.

Greenpeace zei gisteren over nieuw bewijs te beschikken tegen Dauphin en enkele medewerkers van Trafigura. Daaruit zou blijken dat zij wisten dat er giftig afval op het schip aanwezig was. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden