OM: verklaringen van kroongetuige Fred Ros zijn 'authentiek'

Dag twee van het requisitoir in het hoger beroep in de grote Amsterdamse liquidatiezaak Passage stond in het teken van kroongetuige Fred Ros. Is hij betrouwbaar? Ja, stellen advocaten-generaal Cynthia de Jong en Frits Posthumus - weinig verrassend.

Kroongetuige Fred Ros op een rechtbanktekening. Beeld anp
Kroongetuige Fred Ros op een rechtbanktekening.Beeld anp

Ros kreeg van de rechtbank dertig jaar cel voor het aansturen van de moord op de criminele kroegbaas Thomas van der Bijl en het beramen van een moordaanslag op een crimineel die uiteindelijk niet is gepleegd.

In hoger beroep zette hij de stap die zijn collega-criminelen al zo lang vreesden. Hij liep als spijtoptant over naar justitie. Van de 130 getuigen die in het hoger beroep zijn verhoord, gingen de meesten over de (on)betrouwbaarheid van Ros.

De verdachten en hun advocaten fulmineerden vanaf het begin van het appèl dat Ros zo mogelijk een nóg grotere leugenaar was dan de eerste kroongetuige Peter la Serpe. De aanklagers namen dinsdag vrijwel de gehele dag om te onderbouwen waarom Ros wél betrouwbaar moet worden geacht.

Moordmakelaar
Ze somden tot in detail een lange reeks onderzoeksbevindingen op die stroken met hetgeen Ros heeft verklaard. Over zijn afspraken met hoofdverdachten Dino Soerel en Jesse R. Over zijn contacten met de inmiddels zelf vermoorde 'moordmakelaar' Ali Akgün. Over zijn contacten met vele andere Amsterdamse criminelen, onder wie meer verdachten in de zaak Passage.

Ze zien sterke aanwijzingen dat Ros door zijn medeverdachten werd betaald om te zwijgen, en dat hij mede is gaan biechten omdat hij geen geld meer kreeg.

Diemen
De advocaten-generaal namen door hoe intiem Ros omging met de onderwereldfamilie van Jesse R. - tot op het feestje van diens oma toe. Ze vinden het ook meer dan aannemelijk dat het klopt dat Ros in Diemen met Dino Soerel afsprak en rondwandelde, naar zijn zeggen om moordopdrachten te bespreken.

De lange, lange reeks criminelen die kwamen vertellen dat Ros een leugenaar is én dat hij zijn rol had verzwegen bij een dubbele liquidatie? Ze kwamen met hun leugens om Ros te beschadigen en diens medeverdachten te redden.

Het gaat daarbij niet om de minste zaak, maar om de liquidatie van Heinekenontvoerder Cor van Hout en diens metgezel Robert ter Haak op 24 januari 2003 in Amstelveen.

Dino Soerel
Een trits criminelen, onder wie zeer bekenden in het milieu, kwam het gerechtshof vertellen dat Ros hen persoonlijk had verteld dat hij de motor had bestuurd van waar af Van Hout en Ter Haak zijn doodgeschoten.

Aanklagers De Jong en Posthumus vinden het verdacht dat veel van die getuigen zich hadden aangemeld via de advocaten van Dino Soerel, die er groot belang bij heeft dat de getuigenissen van Ros van tafel gaan.

Posthumus zei het opmerkelijk te vinden dat al die criminelen sinds 2003 hadden gezwegen, om ineens met hun beschuldigingen over Ros te komen nadat die kroongetuige was geworden. "Al die getuigen hebben jaren probleemloos voor zich gehouden dat Ros zijn betrokkenheid bij die moorden had opgebiecht. Ze hebben ook niets tegen de nabestaanden gezegd van de slachtoffers die ze kenden, maar lijken het dan vooral belangrijk te vinden degene te weerspreken die is overgelopen naar justitie."

Beschadigen
In de verklaringen van die getuigen tegen Ros zat ook 'een evolutie'. Zeiden de eersten dat Ros hen had verteld dat hij die motor had bestuurd, in een later stadium kwamen criminelen een veel gedetailleerder verhaal vertellen.

Al die getuigenissen tegen Ros lijken een georganiseerde poging de kroongetuige te beschadigen en onschadelijk te maken, suggereerden de aanklagers.

Hun conclusie: in de twintig 'kluisverklaringen' die Ros in het diepste geheim had afgelegd alvorens zijn deal te sluiten en op de acht zittingsdagen waarop hij voor het gerechtshof is verhoord, maakte hij 'een solide indruk'. "Zijn verklaringen zijn grotendeels onderling consistent en in de verhoren zijn we niet gestuit op innerlijke tegenstrijdigheden." Het hof kan Ros' relaas dus gebruiken om de verdachten te veroordelen, vinden de advocaten-generaal.

Donderdag gaat het requisitoir verder.

Lees ook: Liquidatieproces Passage, hoe zit het ook alweer?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden