OM: Verdachten moordaanslag 'Pjotr' gingen koelbloedig te werk

Afgeluisterde telefoongesprekken, in een auto opgenomen gesprekken, observaties, telefoongegevens en spullen die in een loods en huizen zijn gevonden bij de drie hoofdverdachten vormen volgens justitie riant bewijs dat zij betrokken waren bij de mislukte moordaanslag op de Amsterdamse crimineel Peter R. op 5 november in Diemen-Noord.

Peter R. werd in Diemen beschoten toen hij in zijn auto zat Beeld anp
Peter R. werd in Diemen beschoten toen hij in zijn auto zatBeeld anp

Dat bleek vandaag tijdens de eerste inleidende zitting in de zaak tegen Qio C., Atif M. en Karim S. - waarvoor alleen eerstgenoemde naar de rechtbank was gekomen, in een grijs joggingpak.

Officier van justitie Koos Plooij sprak van 'een bijna-heterdaadsituatie' omdat de verdachten al werden gevolgd sinds ze in de avond van 27 augustus toevallig in het vizier van een observatieteam waren gekomen toen ze de Amsterdamse crimineel leken te observeren of volgen. Die crimineel werd zelf geobserveerd vanwege een ander onderzoek. Hij had eerder al doelwit van een moordaanslag geleken.

'Lichtvaardig en koelbloedig'
Volgens aanklager Plooij blijkt uit het gedrag van de hoofdverdachten zonneklaar dat zij 'lichtvaardig en koelbloedig' probeerden hun doelwit te liquideren, op 'klaarlichte dag' in een woonwijk.

Peter R. zag de schutters aankomen toen hij zijn auto wilde starten. Hij werd door zeker zes kogels geraakt, maar kon uiteindelijk uit zijn auto vluchten en in een sloot wachten tot het weer stil was.

De telefoons van de verdachten werden afgeluisterd en in één van de auto's die ze gebruikten was afluisterapparatuur geplaatst - waarvan de opnamen overigens pas na de mislukte aanslag konden worden beluisterd. Zo was onder meer de ontzetting onder de inzittenden te horen omdat 'die kankerlijer' nog leefde.

De recherche stond in de ochtend van 5 november, de dag van de aanslag, op het punt ook in een andere (gestolen) auto afluisterapparatuur te plaatsen, maar voor de rechercheurs die kans kregen was die auto vertrokken. De daders waren er volgens justitie mee naar Peter R. gereden, die even na het middaguur van 5 november door mannen met automatische wapens beschoten op Fregat in Diemen.

De drie hoofdverdachten werden daarna door de recherche bij hun vaste verzamelplaats aan de Meernhof in Amsterdam-Zuidoost geobserveerd en diezelfde avond op verschillende plaatsen gearresteerd.

Springstof
In woningen en in een loods in Lijnden (die ook al in beeld was) vond de politie wapens en gestolen auto's. In de kofferbak van een (gestolen) Audi lagen ruim 2,2 kilo springstof en spullen om een springlading van afstand mee tot ontploffing te brengen.

Justitie hoopt dat de strafzaak binnen een halfjaar kan dienen, omdat de dossiers al ver af zijn nu het in de ogen van het Openbaar Ministerie om een betrekkelijk eenvoudige zaak gaat.

Advocaat Adam Doesburg van Qio C. vroeg de rechters zijn cliënt vrij te laten bij gebrek aan voldoende aanwijzingen dat hij bij de moordpoging betrokken was.

De rechtbank houdt alle verdachten niettemin in de cel, omdat de aanwijzingen voor hun betrokkenheid sterk zijn én ze zelf niet uitleggen hoe het anders zit dan justitie denkt.

De zaak gaat 26 april verder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden