OM: Twee jaar cel voor miljoenen witwassende bordeelhouder Jan Bik

Justitie eist twee jaar celstraf voor de Amsterdamse gewezen seksbaron Jan Bik (77) en vijftien maanden voor zijn zoon Andries (36), voor het leiden van een criminele organisatie die miljoenen witwaste en stelselmatig belastingfraude en valsheid in geschrifte pleegde.

Paul Vugts
De eerste 'erotische massagesalon' van Jan Bik in de Buiten Wieringerstraat. Beeld Klaas Fopma (www.klaasfopma.nl)
De eerste 'erotische massagesalon' van Jan Bik in de Buiten Wieringerstraat.Beeld Klaas Fopma (www.klaasfopma.nl)

Medeverdachte Ed van Z., die als geldkoerier zou zijn opgetreden, moet van het Openbaar Ministerie een werkstraf krijgen van 180 uur plus een celstraf die wordt weggestreept tegen het voorarrest.

De fiscus zou minstens vier miljoen euro zijn misgelopen.

Voor aanklagers Antoinette Doedens en Aidan van Veen staat vast dat Jan Bik, in toenemende mate geholpen door zijn zoon, structureel de winsten afroomde van de elf bordelen waartoe het seksimperium in ruim veertig jaar was uitgegroeid. Het hoofdkwartier bleef in de Buiten Wieringerstraat in de Amsterdamse binnenstad, waar Bik in 1969 was begonnen.

Brievenbusmaatschappijtjes
Vermoedelijk al sinds 1984, maar volgens justitie in elk geval jarenlang, hield familiebedrijf Bik er een dubbele boekhouding op na. Ruwweg de helft van de omzet werd volgens de officieren contant in tassen en enveloppen naar Zwitserland gebracht en daar op de rekeningen gestort van drie brievenbusmaatschappijtjes in Zug (een belastingvriendelijk kanton). Die bedrijfjes werden door een stroman geleid.

Via die Zwitserse vennootschappen zou de familie verspreid over Nederland panden hebben aangeschaft waarin ze hun bordelen uitbaatten.

Undercoveragenten ontlokten zoon Andries feestend op Tenerife bekentenissen, ook over die 'loan-back-constructies'. Andries zou een undercover hebben uitgelegd: 'Je geeft jouw geld aan een makelaar, die het voor jou koopt, en huurt het terug.'

Mooie meiden
Volgens aanklager Van Veen liet Andries zich op Tenerife gaan, in de veronderstelling dat hij tegen vakantie vierende kennissen sprak: 'Op Tenerife is het goed: zonnetje, cocktails, surfen en mooie meiden. Daar werd Andries nét te loslippig.' Andries zou gezegd hebben dat de familie 'zwart geld had op de bank in Zwitserland' waarmee die 'panden kocht'. Die waren geheel van de familie, van 'alleen eigen geld'.

Om ontdekking te voorkomen, zou de familie hebben geprobeerd de werkelijke administraties te verbranden en gesprekken hebben gevoerd in versluierende taal. Dat de familie zich zorgen maakte, bleek terecht. Verscheidene betrokkenen werden afgeluisterd en geobserveerd. Onder de auto van een vermoede geldkoerier werd een peilbaken geplakt. Hij bleek inderdaad enveloppen naar Zwitserland te brengen en repte in een telefoontje van 'poen'.

Een politiemacht van ruim driehonderd opsporingsambtenaren van politie, Fiod en Defensie deed op 30 januari 2013 invallen in meer dan dertig panden in heel Nederland en op Tenerife, waar Bik senior een tweede huis had.

Jan Bik senior werd na een half jaar vrijgelaten uit voorarrest, mede vanwege zijn zwakke gezondheid. Hij ontbreekt in de rechtszaal. De rechtbank reisde vorige week vanuit Groningen naar Amsterdam om hem bij uitzondering thuis te verhoren, maar hij beriep zich voornamelijk op zijn zwijgrecht.

De advocaten houden de komende dagen hun pleidooi.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden