OM trekt zaak 'Fuck de koning' voorlopig in

Activist Abulkasim Al-Jaberi hoeft mogelijk toch niet voor de rechter te verschijnen voor het roepen van 'Fuck de koning, fuck de koningin, fuck het koningshuis'. Het Openbaar Ministerie heroverweegt de vervolging, maakte het vandaag bekend.

Beeld anp

De dagvaarding van Al-Jaberi is ingetrokken. De politierechter zal zich dan ook niet op 27 mei over de zaak buigen, zoals eerder aangekondigd.

Willem Jebbink, de advocaat van al-Jaberi, ziet het voorlopige intrekken van de dagvaarding door het OM als een overwinning. 'Dat is het zeker. Dit betekent dat ze al met één been in het volledig beëindigen van de zaak staan. Mijn cliënt is opgetogen.' Volgens de advocaat vonden zijn argumenten tegen de strafzaak weerklank in de verontwaardigde reacties van Nederlanders, die zich verbaasden over het besluit van het OM om al-Jaberi te vervolgen.

Tijd
Volgens het OM is er meer tijd nodig om te kijken naar de bezwaren en verzoeken voor het horen van getuigen van de advocaat van Al-Jaberi. Dat vergt nader onderzoek. Het is dan ook niet te zeggen of de vervolging van de activist van de baan is, aldus een woordvoerder.

Nadat woensdag bekend was geworden dat het OM de activist zou vervolgen, barstte een storm van kritiek los. 'Politie en Openbaar Ministerie snappen niets van de vrijheid van meningsuiting en demonstratievrijheid', aldus Al-Jaberi's advocaat Willem Jebbink.

Jebbink liet weten dat hij Willem-Alexander en Máxima wilde laten getuigen. 'De mening van mijn cliënt komt neer op: weg met het koningshuis. Dat is vervelend voor Willem-Alexander en Máxima, maar het gaat veel te ver om te denken dat zij zich daardoor in hun eer aangetast voelen. We willen nu van hen persoonlijk weten of zij zich beledigd voelen of dat ze juist pluriformiteit en vrije meningsuiting van hun onderdanen ondersteunen.'

Strafrechtgeleerde Theo de Roos noemde de vervolging onbegrijpelijk. 'Het is één grote onbegrijpelijkheid en hoogst ongelukkig. Deze bepaling in de wet is volstrekt uit de tijd', liet hij weten.

Afblazen
Jebbink verwacht dat het OM de zaak op een later moment, als de media-aandacht is gaan liggen, volledig zal afblazen. Hij zegt het niet spijtig te vinden dat de zaak mogelijk nooit voor een rechter zal verschijnen, en hij dus zijn pleidooi niet kan voeren. 'Ik zit niet te wachten op een testcase. Als ik jonge advocaten doceer, leer ik hen altijd dat de beste uitkomst van een zaak is als cliënt helemaal niet wordt gedagvaard.'

Al Jaberi werd op 16 november 2014 aangehouden. Hij deed uitlatingen tijdens een demonstratie tegen Zwarte Piet die in Amsterdam tegelijk met de intocht van Sinterklaas werd gehouden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden