OM toont bewijs in megazaak 26Koper in videopresentatie

Officieren van justitie Koos Plooij en Henk Mous toonden de rechtbank donderdagmorgen een zeer uitgebreide videopresentatie over hun onderzoek 26Koper.


Een deel van de wapens die in 2015 werden gevonden in Nieuwegein. Beeld anp
Een deel van de wapens die in 2015 werden gevonden in Nieuwegein.Beeld anp

In de strafzaak staan tien verdachten van het voorbereiden van liquidaties voor de Amsterdamse rechtbank. In opslagboxen in Nieuwegein werd in juli vorig jaar een enorme partij wapens bij hen gevonden.

Met de gedetailleerde presentatie, waarin volop bewijsmateriaal is verwerkt, hopen de officieren voor de rechtbank inzichtelijk te maken hoe de verdachten op zeer professionele wijze de gangen van hun doelwitten in kaart brachten. Dat deden ze onder andere met peilbakens onder auto's van die te liquideren criminelen en heimelijk gemaakte filmopnames. De opnames werden vanuit huurauto's gemaakt door een soort eigen observatieteam van de 'criminele organisatie'.

Filmbeelden
Zo zijn in de presentatie de filmbeelden opgenomen die twee verdachten tijdens een geheime observatie maakten van twee criminelen uit voormalig Joegoslavië die overlegden in een hotel. Eén van die mannen, Ranko Scekic, is inmiddels alsnog geliquideerd in Utrecht - overigens nadat de verdachten al waren gearresteerd.

In een andere opname maakten twee verdachten bij een Mc Donald's in Nieuwegein scherpe beelden van drugshandelaar Abderrahim Belhadj - die in mei van dit jaar eveneens is geliquideerd, in de flat Kikkenstein in Amsterdam-Zuidoost.

Spotters
De beelden corresponderen volgens justitie met een in beslag genomen administratie waarin uitgaven voor 'spotters' waren genoteerd in de periode waarin de beelden zijn gemaakt.

Op beelden van door de recherche geplaatste observatiecamera's is te zien hoe verdachten, soms onder leiding van hoofdverdacht 'Joey' W., bij twee garageboxen in Maurik in de weer zijn met twee gestolen Audi's dei volgens justitie gebruikt zouden worden bij een liquidatie.

Proefschieten
Afluisterapparatuur die de recherche in een auto van de verdachten had geplaatst, registreerde hoe twee verdachten in een natuurgebied bij Wijk bij Duurstede gingen 'proefschieten' met een kalasjnikov. Het geluid van de salvo's op de opnamen is niet mis te verstaan.

Op beelden is te zien hoe verdachten in een opslagbox wapens in een sporttas stoppen, die ze vervolgens naar de boxen van De Opslagman in Nieuwegein brengen, waar de politie in juli vorig jaar een enorme partij (zware) wapens zou vinden.

Plattegronden
Op plattegronden laten de samenstellers van de presentatie steeds de telefoons, bakens en auto's bewegen die verdachten gebruikten. Het geschetste beeld is zonneklaar: hier worden doelwitten gevolgd, wapens verplaatst et cetera.

De videopresentatie zal op de komende zittingsdagen volop kritiek oogsten van de advocaten, maar zij zullen grote moeite hebben het geschetste beeld te bestrijden, valt te voorzien. De door de aanklagers gepresenteerde film maakte in de rechtszaal indruk - ook op de verdachten, zo leek.

Plooij en Mous zullen donderdagmiddag aan het einde van hun requisitoir de strafeisen bekendmaken. Dat zeer uitgebreide requisitoir duurt de hele dag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden