Update

OM start strafrechtelijk opsporingsonderzoek naar Uber

De rechter in Amsterdam heeft drie Uberpopchauffeurs veroordeeld tot een boete van 1500 euro. Het OM gaat na die uitspraak over de chauffeurs Uber verder vervolgen.

Lorianne van Gelder
De app van taxidienst Uber Beeld ANP
De app van taxidienst UberBeeld ANP

Er was al een bestuursrechtelijke uitspraak, nu ook een strafrechtelijke uitspraak. Dat is genoeg grond om Uber verder te vervolgen, aldus het OM. Dit betekent dat een opsporingsonderzoek wordt gestart om door gegevensverzameling vast te stellen dat Uber zich schuldig maakt aan het bedrijfsmatig organiseren van illegaal personenvervoer.

De rechter deed in de zaak tegen de Uberpopchauffeurs geen uitspraak over de rol van Uber zelf, hij vindt dat een politieke kwestie. Het was de eerste keer dat de particuliere chauffers, onder taxichauffeurs bekend als 'snorders met een app', voor de rechter komen. De chauffeurs stonden terecht vanwege taxivervoer zonder vergunning.

Op 11 oktober 2014 zaten undercover medewerkers van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) in de auto's. De chauffeurs betaalden de opgelegde boetes niet, daar moesten ze zich vandaag voor verantwoorden.

De chauffeurs waren zelf niet aanwezig, maar werden vertegenwoordigd door hun advocaten. Uber had aangegeven de boetes voor hen te willen betalen. De chauffeurs krijgen door de veroordeling wel een strafblad. Als ze nog een keer worden gepakt, moeten ze tienduizend euro betalen.

Het OM bestreed de suggestie van uitlokking door de politie. De inzet van mystery guests is al eerder door de economische politierechter toegestaan, benadrukte de officier van justitie. Het OM benadrukte ook dat Uberpop broodroof pleegt op reguliere taxichauffeurs. Uberpop is afgelopen jaar illegaal verklaard, maar het bedrijf is in hoger beroep gegaan.

Inval
Ondertussen blijft Uber de dienst aanbieden. ILT heeft al meerdere malen boetes uitgedeeld en inmiddels een inval gedaan bij Uber Nederland omdat het bedrijf zich niet aan het verbod op Uberpop houdt. In totaal zijn al 23 chauffeurs beboet in Amsterdam, in 2014 vijf, en dit jaar nog eens achttien.

Deze week verspreidde Uber een petitie tegen het verbod op Uberpop. Meer dan 14.000 mensen ondertekenden de petitie tot nu toe. Binnenkort wordt de nieuwe Taxiwet in de Tweede Kamer aangenomen, waarschijnlijk later deze maand.

Achtergrond Uber
De omstreden taxiformule is enkele jaren geleden in diverse Europese steden ingevoerd; sinds vorig jaar zomer eveneens in Amsterdam. Daarna volgden Den Haag en Rotterdam en in februari Utrecht.

De activiteiten in ons land gaan in tegen een rechterlijk verbod van het College van Beroep voor het bedrijfsleven van december. Uber is echter bereid om 'een langlopende juridische strijd' aan te gaan.

Het taxibedrijf kreeg in februari nog te horen dat het een dwangsom moet betalen van 50.000 euro voor het aanbieden van diensten in Amsterdam en Rotterdam, maar daar trok de onderneming zich weinig van aan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden