OM sluit deal met sleutelgetuige in zaak Sjonny W.

Justitie heeft een deal gesloten met een crimineel die informatie leverde over schilder Sjonny W., die van drie moorden wordt verdacht.

Maarten van Dun
Sabrina Oosterbeek Beeld Opsporing Verzocht
Sabrina OosterbeekBeeld Opsporing Verzocht

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft volgens ingewijden een afspraak gemaakt met de 33-jarige S.T., die zegt van Sjonny W. te hebben gehoord dat het lichaam van de verdwenen Sabrina Oosterbeek 'nooit zal worden gevonden'.

De verslaafde Oosterbeek (30) is sinds vorig jaar maart vermist en er is weinig reden voor hoop dat zij nog leeft.

Justitie denkt dat Oosterbeek een van de drie vrouwen is die over een periode van veertien jaar door de Amsterdamse huisschilder Sjonny W. (45) zijn vermoord.

Justitie vervolgt W. ook voor de moorden op de Groningse prostituee Monique Roossien en de Roemeense Mirela Mos, die begin deze eeuw in en rond Amsterdam werden gedood (zie kader).

Hoewel vaststaat dat W. met alle vrouwen kort voor hun dood contact had, blijft hij volhouden niets met de zaken te maken te hebben.

De nieuwe getuige die zich bij het OM meldde, wordt zélf verdacht van een fors aantal diefstallen, waarvan zeker één met geweld. Die feiten zou hij begin 2017 hebben gepleegd.

Korting op strafeis
In ruil voor informatie over Sjonny W. beloofde het OM aan de getuige dat hij korting zal krijgen op de eis in zijn eigen strafzaak én op een oude straf die hij bij een veroordeling nog moet uit­zitten.

De man is in 2016 veroordeeld voor diefstallen en oplichtingen in Amsterdam, waarbij hij zich telkens voordeed als politieman.

Nadat de deal met justitie was gesloten, vertelde T. dat hij Sjonny W. in april 2017 op straat was tegengekomen in Zuidoost.

Ze zouden hebben gesproken over de toen recent verdwenen Sabrina Oosterbeek en in dat gesprek zou W. hebben gezegd dat 'het geregeld was' en dat het lichaam van Oosterbeek nooit zou worden gevonden.

Het Openbaar Ministerie antwoordt niet op ­vragen over de afspraak. Ook de advocaat van Sjonny W. en de raadsman van getuige T. willen niets zeggen.

Psychische problemen
Sinds T. zijn verhaal deed zijn er in Diemen en bij de Gaasperplas nieuwe zoekacties geweest naar het lichaam van Sabrina Oosterbeek. Dat leverde voor zover bekend niets op.

Sabrina Oosterbeek, die in de flat Geldershoofd in Zuidoost verbleef, had een zwaar leven: ze had psychische problemen en was verslaafd aan verdovende middelen. Ze had seks met mannen in ruil voor geld of drugs. Ook met Sjonny W. sprak ze weleens af. In de nacht voor haar verdwijning had ze in elk geval telefonisch contact met hem.

Van W. is bekend dat hij overdag een redelijk normaal leven leidde, maar dat hij in de nachtelijke uren veelvuldig het gezelschap opzocht van verslaafde vrouwen, voor seks en gezamenlijk drugsgebruik.

Tijdens eerdere inleidende zittingen zag de rechtbank voldoende bewijs om W. in voorlopige hechtenis te houden voor twee van de drie moordzaken. Terwijl hij in de cel zat, probeerde W. vergeefs zichzelf van het leven te beroven.

Lees ook: Zoektocht naar Sabrina Oosterbeek wordt hervat

De vrouwen en het bewijs

De politie vindt in april 2003 op de Uitdammerdijk het ontzielde, naakte lichaam van de Groningse Monique Roossien (26), die als prostituee in Amsterdam werkte.

Een spermaspoor dat in haar lichaam was gevonden is van Sjonny W., blijkt als die veertien jaar later wordt aangehouden. Dat spoor alleen is geen sluitend bewijs voor betrokkenheid van W. bij Roossiens dood: het kan ook duiden op vrijwillig seksueel contact.

In november 2004 vindt een agent van de milieupolitie in vuilniszakken in Zuidoost het in stukken gesneden lichaam van de Roemeense Mirela Mos (30), met wie Sjonny W. een verhouding had. Een dna-spoor van W. wordt gevonden op de vuilniszakken, maar de politie vindt ook van andere mannen celmateriaal bij het lichaam van Mos.

Opmerkelijk is dat een coldcaseteam van de politie er in 2017 in slaagt om zandkorrels in de auto van Mirela Mos te onderzoeken. Het resultaat is verbluffend: op de korrels vinden laboranten bloed van Monique Roossien, die vijftien maanden eerder was gedood.

Politie en justitie koesteren weinig hoop dat Sabrina Oosterbeek nog leeft. De verslaafde vrouw verdween in de nacht van 7 op 8 maart 2017 in Zuidoost. Ze had gebeld met W., met wie ze weleens afsprak voor seks.

Op camerabeelden is te zien hoe W. in de nacht van de verdwijning van Oosterbeek haar fiets verplaatst. Nu meldt getuige S.T. dus dat W. hem vertelde dat het lichaam van Oosterbeek nooit zal worden gevonden.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden