PlusAnalyse

OM slaat grote slag door belangrijke veroordelingen onderwereldvete

In de strijd tegen liquidaties boekte justitie deze week twee successen. In grote strafzaken tegen beramers van onderwereldmoorden legden rechters forse celstraffen op.

Paul Vugts
Rechtbanktekening van een zitting tegen Benaouf A. Beeld ANP
Rechtbanktekening van een zitting tegen Benaouf A.Beeld ANP

De Amsterdamse bestrijders van de zware criminaliteit beleven een genoeglijke week. In hun moeizame pogingen greep te krijgen op spelers in de onderwereldvete die sinds 2012 vele Amsterdamse criminelen het leven heeft gekost, incasseerden ze gisteren én dinsdag belangrijke vonnissen die in hun oren klonken als een klok.

Nadat het gerechtshof dinsdag sleutelspeler Benaouf A. liefst twaalf jaar cel had opgelegd voor betrokkenheid bij de liquidatie van Amsterdammer Najeb Bouhbouh eind 2012 in Antwerpen, kregen vier twintigers uit Amsterdam-Oost woensdag van de rechtbank celstraffen van acht tot twaalf jaar.

In hun geval achten de rechters bewezen dat zij 'gewetenloos' de liquidatie voorbereidden van rivaal Samir Z., 1 februari vorig jaar in Amsterdam-West.

Youssef O. speelde volgens de rechtbank 'een coördinerende rol' bij de moordpoging én was medeplichtig aan de mislukte moordaanslag op Chahid Yakhlaf en diens metgezel op 1 november 2014 in Almere.

Tevreden onthaald
Beide gerechtelijke oordelen werden tevreden onthaald door plukjes rechercheurs op de tribunes. De onderliggende motiveringen ook. Zo sprak rechtbankvoorzitter Jan Knol gisteren uit dat het de rechtbank, precies zoals de recherche, 'grote zorgen baart' dat de jonge mannen (allemaal pas 22 jaar) kennelijk 'verkeren in een wereld waarin geweld gemeengoed is'.

De zoveelste liquidatie in de al jaren woedende onderwereldvete is volgens de rechters slechts voorkomen 'door nauwgezet recherchewerk'. De recherche had een uit Amsterdam gestolen BMW in het vizier gekregen die in Eindhoven was 'koud gezet' in de buurt van een woning van een familielid van Benaouf A..

De politie had de automatische wapens in de achterbak onklaar gemaakt en de benzine in een jerrycan door water vervangen, om de auto vervolgens te observeren tot die ging rijden.

Klem
Op 1 februari vorig jaar reden de vier Amsterdammers de BMW en een Citroën van Eindhoven naar Amsterdam, waar onder de auto van Samir Z. een peilbaken zat geplakt. De recherche had die zender gevonden, Z. gewaarschuwd en de auto naar Tussenmeer in Osdorp gesleept, om die in de gaten te houden. In Amsterdam-West reed een arrestatieteam de BMW spectaculair klem.

Zowel het gerechtshof als de rechtbank acht het mailverkeer van belang dat het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) had weten op te diepen uit de peperdure versleutelde smartphones van verdachten en hun entourage, waarin zij in straattaal de moordzaken bleken te hebben besproken. Nog veel van deze 'PGP'-telefoons ('Pretty Good Privacy') liggen bij het NFI op decodering te wachten, wat nieuw licht kan werpen op ook andere moordzaken.

Netwerk
Inmiddels is ook een heel netwerk voor dergelijke 'PGP's' ontmanteld waaruit de opsporingsdiensten meer brisante contacten en conversaties hopen te peuren. Uren na het tweede vonnis kon de politie ook nog de enige voortvluchtige verdachte, Zakaria Z., arresteren in de Kinkerstraat.

Ter relativering: de in Almere ontsnapte Chahid Yakhlaf is op 31 december vorig jaar alsnog geliquideerd in Kerkdriel en ook elders gaat het moorden door. Zo hebben politie en justitie twee slagen gewonnen, maar lang niet de onderwereldoorlog.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden