OM schikt corruptiezaak voor kwart miljard

Telecombedrijf Telia schikt een corruptiezaak met justitie in Nederland voor 274 miljoen euro (bijna 230 miljoen euro).

ANP
In Rotterdam gevestigde dochterbedrijven van Telia betaalden Gulnara Karimov jarenlang steekpenningen Beeld epa
In Rotterdam gevestigde dochterbedrijven van Telia betaalden Gulnara Karimov jarenlang steekpenningenBeeld epa

Drie in Rotterdam gevestigde dochterbedrijven van Telia zijn akkoord gegaan met een voorstel van het Openbaar Ministerie (OM) om de zaak op deze manier af te handelen.

Het OM maakte de transactie donderdagavond bekend. De zaak draait om omkoping en valsheid in geschrifte in Oezbekistan. Volgens justitie betaalden de Nederlandse dochterbedrijven de oudste dochter van de toenmalige president van het Aziatische land, Islam Karimov, jarenlang steekpenningen. Het bedrijf maakte gebruik van de Nederlandse financiële sector.

'Passene afdoening'
Ook met de Amerikaanse autoriteiten heeft de multinational, die het hoofdkantoor in Stockholm heeft, een schikking getroffen. In totaal is het bedrijf aan alle transacties 965 miljoen dollar kwijt (809 miljoen euro). Het OM vindt dat "een passende afdoening''.

"Corruptie zorgt voor concurrentievervalsing en het vormt een ernstige aantasting van de integriteit van overheden, met grote morele en politieke gevolgen'', schetst het de ernst van de zaak. "Door een internationale aanpak wordt duidelijk gemaakt dat corruptie niet wordt getolereerd en dat hoge straffen worden opgelegd.''

Gulnara Karimova
De dochter die de steekpenningen in ontvangst nam, Gulnara Karimova, had persoonlijk de controle over de telecommarkt van de voormalige Sovjetrepubliek, constateerde de Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) na onderzoek.

"Zonder haar toestemming was het onmogelijk om op de Oezbeekse telecommarkt te opereren." Telia betaalde Karimova via een brievenbusfirma op Gibraltar zeker 314 miljoen dollar (263 miljoen euro). Ook gingen vele miljoenen naar liefdadigheidsinstellingen. Een aantal daarvan was volgens het OM gelieerd aan Oezbeekse overheidsfunctionarissen.

Schoon schip
Naar de corruptiezaak lopen nog meer onderzoeken. Zo wordt ING ervan verdacht "ongebruikelijke transacties'' door een ander betrokken bedrijf, Vimpelcom, niet of te laat te hebben gemeld en is de accountant van dat bedrijf als verdachte aangemerkt. Telia heeft volgens het OM meegewerkt en intern schoon schip gemaakt.

Corrupte medewerkers zijn ontslagen en de hele top van het bedrijf is inmiddels vervangen. Het telecombedrijf wil bovendien de hele divisie waar de Oezbeekse tak onder valt afstoten.

In juli vorig jaar publiceerde Het Parool een profiel van Gulnara Karimova: Miljoenen gingen door haar handen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden