OM: Saban werd wél geschaduwd

Saban B. trouwde eerder dit jaar in de gevangenis met één van zijn slachtoffers, van wie de rechtbank bewezen heeft verklaard dat hij haar meermaals met een honkbalknuppel in elkaar heeft geslagen. Hij verwekte een kind bij haar. Om dat kind te kunnen zien, werd hij op humanitaire gronden voor een week vrijgelaten. Beeld
Saban B. trouwde eerder dit jaar in de gevangenis met één van zijn slachtoffers, van wie de rechtbank bewezen heeft verklaard dat hij haar meermaals met een honkbalknuppel in elkaar heeft geslagen. Hij verwekte een kind bij haar. Om dat kind te kunnen zien, werd hij op humanitaire gronden voor een week vrijgelaten.

AMSTERDAM - De van mensenhandel verdachte Saban B. werd tijdens zijn verlof wel voortdurend in de gaten gehouden. Dat zegt een woordvoerster van het Openbaar Ministerie in Arnhem. Ze wijst erop dat de vorige week gevluchte man in een eerder stadium van zijn verlof werd opgepakt nadat een tip was binnengekomen dat hij de benen zou willen nemen. Hoe hij later dan toch weg kon komen, kan ze echter niet zeggen.

Het OM heeft tot twee keer toe ingestemd met het voorlopig verlof van B, die ervan wordt verdacht dat hij veel vrouwen tot prostitutie dwong. B. staat ook als zeer gewelddadig bekend.

De eerste verlofaanvraag werd op 18 juni behandeld. De raadsman van B. vroeg dat om de man de gelegenheid te geven de geboorte van zijn kind bij te wonen. Het OM was destijds niet tegen omdat het veronderstelde dat Saban B. niet tijdens de bevalling zou proberen te vluchten. Het gerechtshof wees het verzoek echter af.

Het kind werd op 23 juni geboren. De tweede aanvraag voor verlof was op 4 september. De advocaat-generaal verzette zich daar namens het OM aanvankelijk tegen. Zij was van oordeel dat het vluchtgevaar nu wel groot was omdat het niet ging om B's aanwezigheid bij de bevalling, maar om kraamvisite. Bovendien wilde het OM dat hij niet een week, maar twee dagen verlof zou krijgen.

Gedurende de zitting van de raadkamer liet de advocaat-generaal zich er toch van overtuigen dat Saban B. zijn kind zou kunnen zien, onder de voorwaarde dat hij zich dagelijks op het politiebureau zou melden. Zijn paspoorten werden ingenomen. Het OM eiste geen extra voorwaarden, zoals begeleid verlof, maar zegt dat hij wel geschaduwd werd.

Toen de tip binnenkwam dat Saban naar Turkije wilde vluchten, werd hij opgepakt. Het OM eiste op 10 september de beëindiging van het verlof, maar het gerechtshof wees dat af. Op 11 september meldde de man zich nog op het politiebureau, maar een dag later was hij spoorloos.

Formeel zat B. geen gevangenisstraf uit, maar zat hij in voorlopige hechtenis. Dat maakt verschil voor de omgang van rechters met verzoeken om verlof. De Raad voor de Rechtspraak wijst er op dat iemand die in voorarrest zit, niet als een dader mag worden behandeld. Het afwijzen van verlof is daardoor veel lastiger, stelt de Raad. ''Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens heeft geoordeeld dat voorarrest altijd tot het minimum beperkt moet blijven.''

Weliswaar was Saban door de rechtbank in Almelo tot 7,5 jaar cel veroordeeld, omdat hij in hoger beroep was gegaan, is zijn gevangenisstraf niet definitief. (GPD)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden