OM pakt uit tegen Marco P.

Het is overduidelijk de bedoeling van het Openbaar Ministerie (OM) af te rekenen met Marco P. Ze heeft alle zaken bij elkaar geveegd die al jaren tegen hem liepen, waardoor een bont palet aan verdenkingen is ontstaan. Foto ANP Beeld
Het is overduidelijk de bedoeling van het Openbaar Ministerie (OM) af te rekenen met Marco P. Ze heeft alle zaken bij elkaar geveegd die al jaren tegen hem liepen, waardoor een bont palet aan verdenkingen is ontstaan. Foto ANP

AMSTERDAM - Justitie heeft een forse lijst aanklachten geformuleerd tegen 'witwasser', vastgoedhandelaar en 'stroman voor criminelen' Marco P. (44) uit Amsterdam-Noord. Al zitten daar ook oude zaken tussen.

Het is overduidelijk de bedoeling van het Openbaar Ministerie (OM) af te rekenen met Marco P. Ze heeft alle zaken bij elkaar geveegd die al jaren tegen hem liepen, waardoor een bont palet aan verdenkingen is ontstaan. Donderdag komt P. op een inleidende zitting voor het eerst voor de rechtbank.

Marco P. werd in maart vlak bij de Franse badplaats Cannes gearresteerd op verdenking van het witwassen van misdaadwinsten. Een half jaar eerder was hij al eens voor vergelijkbare vergrijpen opgepakt, maar toen kwam hij snel weer vrij. Nu zit hij al ruim drie maanden vast.

De eenvoudigste verdenking betreft het bezit van een revolver die bij die eerdere arrestatie bij hem was gevonden. De andere vergrijpen die het OM P. aanwrijft, draaien voornamelijk om het 'faciliteren' van criminelen.

Zo zou hij een indrukwekkend wagenpark hebben beheerd, van zeventien BMW's en Mercedessen, veelal uit de duurdere prijsklasse.

Hij zou geld, woningen en een kavel op een camping in Hensbroek hebben beheerd 'onmiddellijk of middellijk afkomstig uit enig misdrijf'.

P. zou volgens justitie, samen met anderen, onder een valse naam en via 'listige kunstgrepen' hebben gefraudeerd met bouwvergunningen, valse facturen en winst- en verliesrekeningen.

Tussen juni 2003 en zijn arrestatie op 30 maart 2009 zou P. twee mannen 'een criminele boete' hebben opgelegd, na een mislukt drugstransport naar Engeland in 1999. Vervolgens zou hij ze hebben gedwongen te betalen.

Ook een oude kwestie waarmee P. al eerder in het nieuws kwam, keert terug: zijn poging een ligplaats te regelen voor een passagiersschip dat hij als asielzoekersboot wilde afmeren in Amsterdam-Noord. Over de verwerving van die boot zouden P. en zijn compagnon in die zaak hebben gelogen.

Met de vergunningaanvragen voor café De Brulboei aan de TT Vasumweg in Noord ging het in de ogen van justitie opnieuw mis. Daarbij werd verzwegen dat de omstreden P. (mede)eigenaar van de kroeg was.

Tot slot is er nog de kwestie rond het pand Frans Halsplein 2 in Haarlem, waarvan bij de aankoop een akte zou zijn vervalst om te verbloemen dat de omstreden ex-seksbaron en vastgoedhandelaar Charles Geerts de eigenaar was.

Marco P. maakt zich volgens zijn raadsman Rutger Lonterman weinig zorgen om alle aantijgingen. ''Ik ben hier absoluut niet van onder de indruk en mijn cliënt is dat al helemaal niet,'' zegt Lonterman. ''Wij zijn benieuwd of de rechtbank van oude, opgebakken kliekjes houdt, want daaruit bestaat het grootste deel van deze zaak.'' (PAUL VUGTS)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden