Plus

OM over gestolen kip Jip: 'Activiste slaat plank mis'

Met schijnbare tegenzin behandelde de rechter donderdag de zaak van gestolen kip Jip door activiste Sandra van de Werd. De officier van justitie stelt dat ze de plank volledig misslaat.

Jip verbleef in de aula van de Amsterdamse theaterschool Beeld -
Jip verbleef in de aula van de Amsterdamse theaterschoolBeeld -

Op de ochtend van 25 januari 2016 rende Sandra van de Werd de Theaterschool aan de Jodenbreestraat uit, achtervolgd door een administratief medewerkster die riep dat ze kip Jip moest teruggeven.

De kip in kwestie verbleef op dat moment in een diervriendelijke tas in de hand van de activiste. Die smeet nog een paar visitekaartjes naar haar achtervolgster en riep dat ze graag een keer wilde praten, maar niet op dat moment.

Leven of slacht
Jip verbleef net een paar uur op de school als onderdeel van een project van student Rick Busscher dat het bewustzijn over de vleesconsumptie moest bevorderen. De kip verbleef in een hok bij de trap.

Aan de passerende studenten werd gevraagd om met een stem te beslissen over leven of slacht. Op het moment van de ontvoering was al druk gestemd: twee derde van de kiezers wilden dat Jip ongestoord verder kon met zijn kippenleven.

Mediator
Was het diefstal of de redding van een dier in nood? De politierechter kwam er niet uit, dus kwam donderdag, bijna drie jaar na dato, de meervoudige kamer van de rechtbank bijeen om zich over de ontvreemding van kip Jip te buigen.

Met schijnbare tegenzin: voorafgaande aan de inhoudelijke behandeling stelde de rechter de partijen nog voor om onder leiding van een mediator met elkaar in gesprek te gaan.

Dat voorstel werd afgewezen door de advocaat van Van de Werd. De zaak ligt al veel te lang op de plank, luidde de argumentatie, en bovendien kan een uitspraak van de rechtbank de zogenoemde intrinsieke waarde van een dier een plek in het strafrecht geven. Dat dieren recht hebben op een dierwaardig leven staat tegenwoordig in de wet, en processen als deze maken duidelijk wat bijvoorbeeld kunstenaars wel of niet mogen met dieren.

De officier vroeg de rechter de diefstal bewezen te verklaren, maar daarmee was voor hem de kous wel af. Op het stelen van een kip staat normaal tweehonderd euro boete.

Pervers
Van de Werd vertelde tijdens de zitting tot haar daad te zijn gekomen uit verontwaardiging over wat zij een pervers en walgelijk spel noemde. De activiste had Busscher op televisie zien vertellen over zijn project en besloot meteen de volgende dag tot actie over te gaan. Zij haalde Jip uit haar hok en legde er een pakje vegetarische kipstukjes voor terug, plus een pamflet en een aantal visitekaartjes. "Ik wilde het spel stop zetten en Jip in veiligheid brengen."

De rechter wilde onder meer van de activiste weten waarom zij niet naar de politie was gestapt om aangifte te doen. Volgens Van de Werd verkeerde de kip in acute nood. Het was in haar ogen al onbegrijpelijk geweest dat de directie van de opleiding toestemming had gegeven voor het project. "Een kip is niet aaibaar. Als Jip een kat, een pup of een konijn was geweest, was de verontwaardiging van meet af aan veel groter geweest."

Interessant was dat Van de Werd en Busscher dezelfde idealen hebben, een beter leven voor dieren, maar elkaar bestrijden vanwege de methode. Busscher deed aangifte van diefstal, Van de Werd vindt dat als de student het bewustzijn van zijn medestudenten wil vergroten, hij maar een excursie naar het slachthuis moet organiseren. "Je gebruikt geen dieren voor een morbide experiment," verwoordde de advocaat van de activiste.

Plank misgeslagen
De officier van justitie sprak zijn waardering uit voor de nobele doelen die de activiste nastreeft, maar in dit geval had zij de plank volgens hem volledig misgeslagen. "Van der Werd heeft een project kapot gemaakt dat parallel loopt aan haar activiteiten," zei hij.

Opmerkelijk was de bewering van de officier dat Jip zelf vermoedelijk graag het ultieme offer had gebracht om de aandacht te vestigen op het lot van de 621 miljoen kippen die jaarlijks in ons land worden geconsumeerd.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden