OM opnieuw overvallen door boek Holleeder

Het Openbaar Ministerie (OM) was niet op de hoogte dat Astrid Holleeder opnieuw een boek heeft geschreven. Volgens het OM zijn zij, in tegenstelling tot wat Holleeder schrijft, wel degelijk voortdurend met de getuigen in gesprek.

Na het verschijnen van Astrid Holleeders vorige boek Judas, over broer Willem, moest ze wegens veiligheidsredenen stoppen met haar werk als advocaat. Beeld ANP
Na het verschijnen van Astrid Holleeders vorige boek Judas, over broer Willem, moest ze wegens veiligheidsredenen stoppen met haar werk als advocaat.Beeld ANP

De zus van 'topcrimineel' Willem Holleeder uit in het vrijdag verschenen 'Dagboek van een getuige' zware kritiek op politie en justitie. Die zouden haar moeten beveiligen nu ze samen met haar zus en vriendin tegen haar broer getuigt, maar dit laat volgens haar veel te wensen over.

'Het OM (heeft) via de media voor het eerst kennis genomen van de publicatie van het boek,' schrijft het OM in een reactie.

Voortdurend in gesprek
In de verklaring zegt het OM dat ze op de hoogte zijn van de kritiek en wel degelijk voortdurend in gesprek zijn met getuigen in de zaak tegen Willem Holleeder om te kijken wat voor veiligheidsmaatregelen er moeten worden getroffen. 'OM en de politie zijn voortdurend met hen in gesprek over hun beveiliging. Het OM heeft begrip voor de uitzonderlijke positie waarin de getuigen zich bevinden en snapt hun zorgen.'

Ook zouden er volgens het OM inmiddels maatregelen zijn getroffen. Over de inhoud van de gesprekken en de genomen maatregelen zegt het OM dat zij, gezien de gevoeligheid van het onderwerp, geen mededelingen kunnen doen. 'Politie en OM zullen er alles aan doen om het vertrouwen te herstellen,' meldt het OM.

Judas
Astrid is, evenals haar zus Sonja en Willem Holleeders ex-vriendin Sandra, een belangrijke getuige in het proces tegen haar broer. Na het verschijnen van haar vorige boek Judas moest ze wegens veiligheidsredenen stoppen met haar werk als advocaat.

In haar nieuwe boek beschrijft ze wat er allemaal mis is. De vrouwen draaien momenteel zelf op voor hun beveiliging en hekelen de gebrekkige bescherming door de dienst Bewaken en Beveiligen. Zo zou er een lek bij het beveiligingsteam zijn geweest en blijken alarmsystemen niet te werken.

Minister van Justitie
Minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie reageerde vrijdagochtend, voorafgaand aan de eerste reguliere ministerraad van het nieuwe kabinet, ook.

Hij wilde niet rechstreeks ingaan op de berichten dat de getuigenbescherming van de zus van Holleeder te wensen over zou laten. 'Ik laat me niet uit over individuele zaken,' aldus de nieuw aangetreden minister. 'Iedere getuige verdient optimale bescherming. Daar maak ik me bij voorbaat sterk voor.'

Lees ook: Voorpublicatie Astrid Holleeder: Dagboek van een getuige en het bijbehorende interview met Astrid Holleeder: 'dit verhaal loopt niet goed af'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden