OM onderzoekt vijf aangiften in toeslagenaffaire

Het Openbaar Ministerie (OM) in Den Haag onderzoekt vijf aangiften vanwege mogelijk strafbaar handelen door de Belastingdienst in de toeslagenaffaire. Wie er aangifte hebben gedaan en waarom is niet bekendgemaakt.

In de zogeheten toeslagenaffaire zijn zeker honderden en mogelijk duizenden ouders in financiële problemen gekomen.Beeld ANP XTRA

Een woordvoerder van het OM zegt op dit moment geen verdere mededelingen te kunnen doen. “Er liggen hier vijf aangiftes die verband houden met de kinderopvangtoeslagen. Wij zijn die aan het bestuderen. Omdat het om een ingewikkelde kwestie gaat, zal dat geruime tijd in beslag nemen,” stelt de zegsman desgevraagd.

In de zogeheten toeslagenaffaire zijn zeker honderden en mogelijk duizenden ouders in financiële problemen gekomen. Zij werden, veelal ten onrechte, beschuldigd van fraude en moesten grote bedragen terugbetalen aan de fiscus.

Enkele advocaten beweerden eerder al dat er door de Belastingdienst strafbare feiten zijn gepleegd. Minister Wopke Hoekstra (Financiën) zei in januari echter dat hij geen signalen heeft dat ambtenaren een ambtsmisdrijf hebben begaan. Niettemin kondigde hij toen aan voor de zekerheid nader onderzoek te willen laten uitvoeren. Ook riep hij mensen die denken dat er strafbare feiten zijn gepleegd op zich te melden bij het OM en het ministerie van Financiën.

Het extra onderzoek moet binnen twee maanden zijn afgerond, meldden de staatssecretarissen van Financiën Hans Vijlbrief (Belastingen) en Alexandra van Huffelen (Toeslagen) gisteren in een uitgebreide brief aan de Tweede Kamer.

Uitvoering van beleid

In de brief kondigden zij ook aan dat er gesprekken ‘in een veilige setting’ komen tussen gedupeerde ouders en medewerkers van de Belastingdienst die zich hebben beziggehouden met de problemen rond de kinderopvangtoeslag.

Doel van die gesprekken is te achterhalen hoe de uitvoering van het toeslagenbeleid zich zo tegen ouders heeft kunnen keren. Ook moet er antwoord worden gegeven op de vraag waarom bepaalde ouders onterecht als fraudeur werden aangemerkt en moet worden vastgesteld of er documenten zijn verdwenen zoals vele ouders stellen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden