Update

OM onderzoekt fraude Slotervaartziekenhuis

Justitie verdenkt Aysel Erbudak, ex-topvrouw van het Slotervaartziekenhuis, van oplichting en witwassen.

Aysel Erbudak, oud-bestuurder van het Slotervaartziekenhuis.Beeld anp

Begin deze week is ze verhoord door de Fiod, de opsporingsdienst van de Belastingdienst. Eerder deze maand is huiszoeking verricht bij haar thuis en in Amsterdam en Utrecht.

Dit voorjaar bleek al uit onderzoek in opdracht van de Ondernemingskamer van het gerechtshof dat Erbudak zich schuldig had gemaakt aan belangenverstrengeling en valse facturen had opgesteld.

Ze liet het Slotervaartziekenhuis 1,2 miljoen euro betalen voor zaken waarvan het belang onduidelijk was. De kwestie kwam aan het licht na het ontslag vanâ€Erbudak vorig jaar bij het Slotervaartziekenhuis, een uitvloeisel van een machtsstrijd met de erfgenamen van haar oud-zakenpartner Jan Schram.

Ruilhandel
In 2008 wilde Erbudak een ziekenhuis/vakantieresort neerzetten in Turkije, onder meer omdat de toekomst van haar kinderen wellicht daar zou liggen. De benodigde bankgarantie van 1 miljoen euro kreeg ze via Sietse Zoodsma, topman van het Utrechtse bedrijf Simed, dat ziekenhuizen bouwt en inricht. In ruil betaalde het Slotervaart 1 miljoen aan Simed.

Twee maanden geleden concludeerde een door de Ondernemingskamer ingeschakelde onderzoeker dat dit was gebeurd op basis van 'facturen met een valse omschrijving', waarvan Erbudak en Zoodsma zich bewust zouden zijn geweest.

Volgens een woordvoerder van Simed wil de Fiod 'op enig moment' mogelijk mensen van het bedrijf horen. Hij zei niet te weten of Zoodsma medeverdachte is en of Simed het bedrijf is dat onder verdenking staat in deze zaak. Volgens een woordvoerster van het openbaar ministerie is een van de twee andere verdachten 56 jaar.

Eind vorig jaar verloor het Slotervaart een civiele zaak tegen de 56-jarige Zoodsma over de betaling van 1 miljoen. Volgens de rechtbank in Utrecht waren er geen valse facturen. Daarom zegt Simed het verdere onderzoek met vertrouwen tegemoet te zien. Dat geldt ook voor Erbudak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden