OM onderzoekt blokkade A7 vanwege Zwarte Piet

Het Openbaar Ministerie (OM) begint een strafrechtelijk onderzoek naar de blokkade van de A7 afgelopen zaterdag naar aanleiding van de landelijke intocht van Sinterklaas in het Friese Dokkum.

Voorstanders van Zwarte Pieten hielden zaterdag op de snelweg bij de afslag Oudehaske enkele bussen tegen van mensen die wilden demonstreren tegen Zwarte Piet. Beeld ANP
Voorstanders van Zwarte Pieten hielden zaterdag op de snelweg bij de afslag Oudehaske enkele bussen tegen van mensen die wilden demonstreren tegen Zwarte Piet.Beeld ANP

Voorstanders van Zwarte Pieten hielden op de snelweg bij de afslag Oudehaske enkele bussen tegen van mensen die wilden demonstreren tegen Zwarte Piet.

Het blokkeren van een snelweg is strafbaar, meldt het OM dinsdag. Mogelijk is de verkeersveiligheid in gevaar gebracht.

De bussen hebben flink moeten remmen waardoor er file is ontstaan en uiteindelijk ook een verkeersonveilige situatie, aldus het OM.

Vanwege de risico's van een blokkade, vindt het OM een strafrechtelijk onderzoek op zijn plaats.

Doel is om te achterhalen wie heeft meegedaan aan de blokkade en op welke manier de veiligheid in gevaar is gebracht. Afhankelijk van de uitkomsten van het onderzoek, zal het OM bekijken of personen strafrechtelijk worden vervolgd.

Geldinzameling
De actie op de snelweg leidde tot enkele aanrijdingen. Toen de politie de blokkade verwijderde, werd niemand aangehouden. Wel werden alle kentekens genoteerd van mensen die meededen.

Inmiddels zamelen sympathisanten van de blokkeerders geld in om ze te helpen boetes te betalen die mogelijk worden opgelegd.

Na de blokkade werd de demonstratie tegen Zwarte Piet in Dokkum verboden. Gemeente en politie vreesden wanordelijkheden tijdens de intocht zodat de veiligheid in het geding zou komen.

Maandag meldde burgemeester Marga Waanders dat het verbod was ingesteld omdat betogers mogelijk zwaar vuurwerk wilden inzetten.

Lees ook: Sinterklaas en zijn pieten zijn weer in het land en: Sprookje van de Sint nog niet zonder discussie gevierd

Blokkade op de snelweg in Friesland, afgelopen zaterdag. Beeld ANP
Blokkade op de snelweg in Friesland, afgelopen zaterdag.Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden