OM onderuit in zaak Ad Bos

lokkenluider Ad Bos, oud-medewerker van bouwbedrijf Koop Tjuchem, in de camper waarin hij woont met zijn vrouw. Foto ANP/Koen van Weel Beeld
lokkenluider Ad Bos, oud-medewerker van bouwbedrijf Koop Tjuchem, in de camper waarin hij woont met zijn vrouw. Foto ANP/Koen van Weel

DEN HAAG - Het gerechtshof in Den Haag heeft het Openbaar Ministerie niet ontvankelijk verklaard in de zaak tegen klokkenluider Ad Bos. Volgens het hof heeft justitie Bos aan het lijntje gehouden en heeft hij geen eerlijk proces gehad.

Ad Bos die als klokkenluider de bouwfraude aan het licht bracht, werd nadat de fraudezaak aan het rollen was gekomen, zelf verdacht van omkoping. Bos heeft na de uitspraak van het hof in Den Haag aangekondigd maandag bekend te maken welke stappen hij zal ondernemen tegen het OM. Dit weekeinde beraadt hij zich eerst met zijn advocaat Cees Korvinus over de schadevergoeding die hij wil gaan eisen.

Het hof vond dat justitie een fundamentele inbreuk heeft gemaakt op de procesgang. Uit een interne nota bleek dat justitie al in 2000 wist dat Bos als verdachte zou worden aangemerkt. Twee jaar later werd dat pas officieel aan hem bekendgemaakt.

Het OM was bang dat, als ze Bos zou beschuldigen, hij niet meer mee zou willen werken.

In zijn uitspraak zei het hof dat het OM Bos doelbewust zo lang mogelijk in het ongewisse heeft gelaten om zo veel mogelijk informatie van hem los te krijgen. Justitie had nog niet alle originele stukken van de schaduwboekhouding ontvangen die Bos had bijgehouden toen hij technisch directeur was van bouwbedrijf Koop Tjuchem. Bovendien was Bos nodig om uitleg te geven bij het bewijsmateriaal. Hiermee wilde Justitie aantonen dat omkoping van ambtenaren en het maken van prijsafspraken in de bouwsector de overheid vele miljoenen per jaar kostten.

Met haar manier van handelen heeft het OM misbruik gemaakt van de kwetsbare positie waar Bos zich in bevond, aldus de rechter.

Bos zei gisteren voor zijn gevoel eindelijk verder te kunnen met zijn leven. ''Ik ben bijzonder blij om nu van het hof te horen wat ik zelf al jaren roep. Tijdens de parlementaire enquête werd mijn visie op de zaak ook bevestigd, maar nu - na jaren van procederen - is het erg prettig om dit opnieuw te horen.''

Twee andere leidinggevenden van Koop Tjuchem, Henk Koop en Fred V., werden gisteren vrijgesproken.

Zij werden eerder dit jaar veroordeeld tot werkstraffen van honderd en zestig uur voor het omkopen van ambtenaar Jan J. Het hof oordeelde dat hiervoor onvoldoende bewijs was. Oud-directeur van Rijkswaterstaat Jan J. kreeg gisteren honderdtwintig uur werkstraf opgelegd voor het aannemen van een gift terwijl hij wist dat hier een tegenprestatie voor werd verwacht. (HET PAROOL)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden