OM onder vuur over rol Holleeder in liquidatiezaak

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag een spervuur van vragen op zich af gekregen over de verklaringen die Peter la Serpe, kroongetuige in het grote Amsterdamse liquidatieproces, heeft afgelegd over de rol van Willem Holleeder. Niet alleen de advocaten van een aantal verdachten in het proces, maar ook de rechtbank zelf eist openheid van zaken.

Agenten houden de wacht bij debunker in Amsterdam Osdorp. Archieffoto © anp

Onlangs is gebleken dat La Serpe heeft verklaard over de sturende rol die Holleeder zou hebben gespeeld bij diverse liquidaties. La Serpe heeft hier over in 2006 al gesproken, maar zijn getuigenissen zijn op zijn verzoek door officier van justitie Sander de Haas in de kluis beland. la Serpe vond het te gevaarlijk voor zichzelf en zijn naasten om wat hij wist over Holleeder vrij te geven.

Voor de advocaten van de diverse verdachten is een van de vele vragen hoe deze praktijk zich verhoudt tot de overeenkomst die de kroongetuige heeft gesloten met het OM. Kernvoorwaarde daarin is dat la Serpe de gehele waarheid op tafel legt.

De Haas onderhandelde destijds in zijn hoedanigheid als officier van de Criminele Inlichtingen Eenheid (CIE) met La Serpe over zijn getuigenissen. Hij heeft recentelijk een proces-verbaal opgesteld waarin hij de gang van zaken rond de Holleederverklaringen heeft weergegeven. Daarin staat onder meer dat de leiding van het Amsterdamse parket ervan op de hoogte was dat de bewuste verklaringen op verzoek van La Serpe buiten het dossier werden gehouden.

De rechtbank heeft het OM dinsdag opgedragen De Haas naar de bunker in Amsterdam-Osdorp te halen, zodat hij als getuige kan worden gehoord. De Haas werkt niet meer in Amsterdam.

Advocaat Nico Meijering zei dat door de ontwikkelingen rond de Holleederverklaringen is gebleken dat het Passageproces, dat sinds februari 2009 loopt, een schijnproces is geweest. Hij wees er tevens op dat La Serpe tijdens het proces heeft gelogen dan wel dingen over Holleeder heeft verzwegen - daarmee zou de kroongetuige meineed hebben gepleegd.

Het OM beraadt zich momenteel op een reactie op de tientallen vragen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden