OM onder druk in liquidatiezaken

AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie komt in toenemende mate onder druk te staan in de strafvervolging van Ali A. en Sjaak B., verdacht van betrokkenheid bij diverse liquidaties in de onderwereld dan wel plannen daartoe.Het OM zal haast moeten maken met het vergaren van bewijs dat de verklaringen van kroongetuige Giuseppe 'Peter' la S. ondersteunt.

Dat bleek vrijdag toen de rechtbank in Amsterdam zich uitliet over de voortduring van de voorlopige hechtenis van A. en B. Het tweetal zit al ruim een jaar vast op de voor hen belastende verklaringen van La S. Volgens hun advocaten is La S. inmiddels notoir onbetrouwbaar gebleken. Dat oordeel neemt de rechtbank niet over, maar het laatste woord over de getuigenissen van La S. is nog lang niet gezegd.

De rechtbank hief het voorarrest van A. en B. op onderdelen op. Concreet betekent dit dat de twee voorlopig nog blijven vastzitten, maar niet langer voor alle feiten waar het OM hen van beschuldigt.

Naarmate verdachten langer in voorlopige hechtenis zitten, moet de verdenking volgens de wet steeds meer handen en voeten krijgen in de vorm van bewijs. Het hart van het tegen A. en B. bestaande bewijs wordt gevormd door de vele verklaringen die La S. heeft afgelegd. Probleem bij zijn verklaringen is dat hij veel informatie van horen zeggen heeft en wel van Jesse R., een van de hoofdverdachten in het liquidatieproces. R., die vorig jaar in Marokko werd gearresteerd, zal eind april voor het eerst op een openbare, voorbereidende rechtszitting verschijnen. Verklaringen van horen zeggen moeten geschraagd worden door ander bewijs. Dat lijkt in de zaken tegen A. en B. niet voor het opscheppen te liggen.

Justitie ziet Sjaak B. als de leverancier van wapens die bij de liquidaties van kroegbaas Thomas van der Bijl en vastgoedhandelaar Kees Houtman zijn gebruikt. De rechtbank vindt de verdenking tegen B. in de zaak-Van der Bijl in dit stadium te mager om hem daarvoor nog langer vast te houden. Hetzelfde geldt voor Ali A., die volgens justitie bij diverse criminele afrekeningen heeft gefungeerd als 'makelaar' tussen opdrachtgever(s) en uitvoerders maar er ook een eigen 'dodenlijst' op nahield.

Het OM hoopt komend najaar klaar te zijn voor de inhoudelijke behandeling van het grote liquidatieproces (codenaam 'Passage'). Officier van justitie Betty Wind liet afgelopen maandag al doorschemeren dat dat wel eens later zou kunnen worden. Daarmee neemt de druk op politie en justitie toe. Men zal alles op alles moeten zetten om in elk geval een aantal verdachten tot aan dat proces achter de tralies te houden.

Eerder dit jaar kwamen de verdachten in de zaak rond de liquidatie van vastgoedmagnaat Willem Endstra (geen onderdeel van Passage) al op vrije voeten. Ook in die zaak gold dat het bewijs te mager was om de verdachten nog langer in voorarrest te houden. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool.nl.