Update

OM nog niet rond met nieuwe kroongetuige

ANP
Agenten bij 'de bunker' in Amsterdam-Osdorp. © anp Beeld
Agenten bij 'de bunker' in Amsterdam-Osdorp. © anp

Het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam heeft nog geen overeenstemming bereikt met een nieuwe kroongetuige in het omvangrijke liquidatieproces Passage. Dat zei officier van justitie Betty Wind vandaag na de hervatting van het monsterproces in 'de bunker' in Amsterdam-Osdorp.

Eerder deze zomer maakte het OM bekend dat het in gesprek was met een nieuwe kroongetuige, die voor een aantal verdachten belastende verklaringen zou kunnen afleggen over een reeks moorden die in 1993 is gepleegd. Over de voorwaarden die de getuige stelt voor het afleggen van deze verklaringen, is nog geen akkoord bereikt. Wind hoopt daarover binnenkort uitsluitsel te kunnen geven. Als het tot een deal komt, wil het OM dat de getuige nog deze maand ter zitting wordt gehoord.

In 1993 werden, betrekkelijk kort na elkaar, vijf mensen vermoord. Passageverdachten Jesse R. en Mohamed R. zouden daar telkens bij betrokken zijn geweest. Het ging, achtereenvolgens, om de moord op twee jonge Joegoslaven bij de Ouderkerkerplas, de moord op sportschoolhouder Tonnie van Maurik bij het voormalige Altea Hotel in Amsterdam en om de moord op drugshandelaar Henie Shamel en diens vriendin Anne de Witte in Antwerpen.

Peter la Serpe is tot op heden de enige kroongetuige in het liquidatieproces. In de maanden voor het zomerreces is hij - niet voor het eerst - een van de belangrijkste gespreksonderwerpen geweest. Er zijn aanwijzingen dat hij de moord op drugshandelaar Gerrie Bethlehem op zijn geweten heeft. La Serpe ontkent dit in alle toonaarden. Twee anonieme getuigen hebben verklaard dat La Serpe de moord heeft gepleegd. La Serpe zegt te weten wie deze getuigen zijn en dreigde dinsdag hun namen openbaar te maken, omdat dat in het belang van zijn eigen verdediging zou zijn. De rechtbank sloot de deuren om deze kwestie verder met de kroongetuige te bespreken.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden