OM niet in beroep in zaak doodgereden Donnie Rog

Het Openbaar Ministerie gaat niet in beroep tegen het vonnis in de zaak van de doodgereden Haagse jongen Donnie Rog. Het OM heeft dit besloten 'na het bestuderen van het vonnis van de rechtbank en het nogmaals bekijken van het dossier', liet het OM donderdag weten.

redactie
De ouders van de 13-jarige Donnie Rog, die dood is gereden en waarbij de zaak voor veel ophef zorgde. Beeld anp
De ouders van de 13-jarige Donnie Rog, die dood is gereden en waarbij de zaak voor veel ophef zorgde.Beeld anp

De rechtbank in Den Haag veroordeelde de 21-jarige Milen Y. begin augustus tot 9 maanden celstraf, waarvan 2 maanden voorwaardelijk, wegens het doodrijden van de 13-jarige Donnie. Ook raakt de man voor 4 jaar zijn rijbewijs kwijt.

Die uitspraak was hoger dan de eis van het OM: een werkstraf van 240 uur, een voorwaardelijke gevangenisstraf van 4 maanden en een ontzegging van de rijbevoegdheid van 3 jaar.

Nader inzien van OM
'Bij nader inzien is het OM van mening dat het foute verkeersgedrag van de verdachte zowel voor als na het ongeval zwaarder had moeten meewegen bij het formuleren van de strafeis', aldus het OM. Dat had moeten resulteren in het eisen van een onvoorwaardelijke gevangenisstraf.

Zowel de rechtbank als het OM vindt dat de verdachte te hard heeft gereden en te weinig aandacht heeft gehad voor het verkeer toen hij in juli vorig jaar Donnie schepte op de Van Boetzelaerlaan in Scheveningen.

Rechter en OM verschillen wel van mening over 'mate van schuld'
Wel verschillen de rechtbank en het OM van mening over de mate van schuld. Hierin zijn drie zwaartes te onderscheiden: licht, middel en zwaar. De rechter ging in zijn oordeel voor de middelste variant, het OM voor licht.

'Het OM kan zich vinden in het feit dat de rechtbank in deze zaak een gevangenisstraf heeft opgelegd. Een hoger beroep zou zich dus alleen richten op het verschil in visie met betrekking tot de lichtere of de middelste vorm van de schuld', aldus het OM.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden