OM: 'Naoufal regelde advocaat voor veroordeelde schutter'

De Amsterdamse crimineel Naoufal F. (37) heeft volgens justitie tweeënhalve week na de mislukte moordaanslag op de Amsterdamse crimineel Peter R. in Diemen, 5 november 2015, een nieuwe advocaat geregeld voor de (inmiddels veroordeelde) schutter Atif M.

Paul Vugts
Daags na het regelen van die nieuwe advocaat gaf 'Noffel' F. volgens justitie de persoonsgegevens van medeverdachte Karim S. aan Muhammed S., opdat hij die gegevens weer kon doorgeven aan 'die advo'. Beeld ANP
Daags na het regelen van die nieuwe advocaat gaf 'Noffel' F. volgens justitie de persoonsgegevens van medeverdachte Karim S. aan Muhammed S., opdat hij die gegevens weer kon doorgeven aan 'die advo'.Beeld ANP

Dat vormt volgens aanklagers Oebele Brouwer en Koos Plooij extra bewijs dat Naoufal F., alias 'Noffel', een leidende rol speelde in de groep die verantwoordelijk was voor de zeer gewelddadige liquidatiepoging.

Ondanks een aanvankelijk misverstand over de naam van de advocaat, wisten 'Noffel' F. en zijn misdaadpartner Muhammed S. inderdaad een nieuwe raadsman aan Atif M. te koppelen - zo blijkt volgens de aanklagers uit onderling emailverkeer via versleutelde PGP-Blackberry's (Pretty Good Privacy).

De communicatie via die peperdure smartphones is na inbeslagname van de gebruikte computerserver in Canada zichtbaar geworden voor justitie.

Daags na het regelen van die nieuwe advocaat gaf 'Noffel' F. volgens justitie de persoonsgegevens van medeverdachte Karim S. aan Muhammed S., opdat hij die gegevens weer kon doorgeven aan 'die advo'.

Mislukte aanslag
Officier van justitie Oebele Brouwer, vrijdag op de derde inleidende zitting in de strafzaak tegen Naoufal F.: "Kennelijk bemoeide F. zich intensief met de vraag welke advocaat welke verdachte in het onderzoek naar de aanslag op Peter R. moest bijstaan. Dat is veelzeggend." Justitie noemt de contacten over de nieuwe advocaten tussen F. en S. 'zeer dubieus'.

Op een eerdere zitting hadden de aanklagers al zeer uitvoerig de aanwijzingen gepresenteerd die zij zien dat Naoufal F. de gebruiker was van de PGP-telefoons waarmee voor en na de mislukte aanslag nauw contact werd onderhouden met de uitvoerders. Via die PGP's werden Atif M. en zijn medeverdachten streng tot de orde geroepen over allerlei missers rond de aanslag in Diemen.

Er is nog een nieuwe link opgedoken tussen Naoufal F. en de uitvoerders van de aanslag. Volgens justitie is het vrijwel zeker F's dna dat zat in een PGP-smartphone die is gevonden bij de inmiddels eveneens veroordeelde chauffeur van de schutters: Karim S.

King Tito
Die telefoon was volgens de aanklagers eerder door F. gebruikt, aangezien het emailadres van die smartphone in de telefoons van contacten van F. stond opgeslagen onder zijn bijnamen, zoals 'Exi' en 'Tiba' (mogelijk verwijzend naar F.'s tbs-verleden), en 'King Tito'. Ook werden op de geboortedag van F.'s kind foto's van de baby verstuurd naar andere PGP-Blackberry's.

Met een telefoon waarmee Naoufal F. op 31 augustus 2015 onder een schuilnaam in een hotel in Düsseldorf verbleef, had hij volgens justitie twee maanden tevoren met Muhammed S. gemaild over de overname van een 'hand-pipa' (handvuurwapen). Foto's van het wapen en het ronde magazijn werden meegestuurd. Officier Brouwer: "Het is onmiskenbaar dat het om een echt wapen gaat."

Rondspartelen
Advocaat Inez Weski van F. ageerde opnieuw tegen het gebrek aan mogelijkheden die zij ziet de bewijzen uit de computerserver deugdelijk te onderzoeken.

Ze vreest dat het Openbaar Ministerie (OM) alleen belastende emails heeft geselecteerd uit de server, en geen ontlastende. Daarmee moet ze het doen. "De verdediging mag in een kinderbadje een beetje rondspartelen." Dat zou 'een nep-contra-expertise' zijn.

De onderzoeksrechter heeft zich naar eigen zeggen weliswaar 'een beeld kunnen vormen' van 'een dwarsdoorsnede' van de selectie van relevante mails door het OM, maar dat vindt Weski onvoldoende.

Zij wil het softwareprogramma 'Hansken' kunnen onderzoeken waarmee specialisten van justitie de enorme berg van 3,6 miljoen berichten onderzoekt en ze wil zelf de ruwe data kunnen onderzoeken.

De rechtbank zou dat ook uit de eigen 'onderzoeksplicht' moeten willen. Weski: "U heeft nu alleen plakjes en stukjes."

Weski vroeg de rechtbank deskundigen te mogen inschakelen om deugdelijk nader onderzoek naar de data en de software te doen.

De volgende voorbereidende zitting in de zaak tegen Naoufal F. is op 19 januari. De inhoudelijke behandeling daarvan begint volgens planning op 7 maart.

Lees ook: 'Noffel gestoord? Dat is zacht uitgedrukt'

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden