Update

'OM moet ontsnapping tbs'er altijd melden'

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat het Openbaar Ministerie (OM) een ontsnapping van een tbs'er voortaan meldt, tenzij er goede redenen zijn om dat niet te doen. Dat stellen Kamerleden van de VVD, het CDA en de PvdA vrijdag.

TBS-kliniek. Beeld ANP
TBS-kliniek.Beeld ANP

Tot nog toe is het zo geregeld dat het OM niets meldt, tenzij er redenen zijn om dat wel te doen. Precies de omgekeerde werkwijze dus.

'Justitie meldt een ontsnapping per definitie niet. Als het dan toch uitkomt, ontstaat er onrust. Het zou beter zijn als het OM niet in de kramp schiet, maar helder communiceert', aldus PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester. Het direct verspreiden van een foto vindt zij te ver gaan.

CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg vindt dat er wel een foto moet worden getoond na een ontsnapping. 'Het OM moet mensen sneller informeren als er iemand kwijt is die een gevaar voor de samenleving vormt', stelt zij. 'Het kan niet zo zijn dat een gevaarlijke zedendelinquent 1,5 week losloopt, omdat gedacht wordt dat hij wel opgepakt zal worden. Dat ondermijnt het vertrouwen in het tbs-systeem.'

De Kamerleden reageren naar aanleiding van de ontsnapping van een 29-jarige tbs'er uit de Kijvelanden in Poortugaal. Die man onttrok zich op 30 maart aan zijn begeleiders en werd woensdag weer ingerekend.

VVD'er Ard van der Steur wil ook dat het OM ontsnappingen gaat melden: 'Wij willen graag weten waarom deze ontsnapping niet meteen werd gemeld en hebben daarom om een brief van de minister met een toelichting gevraagd'.

Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie legt uit dat een speciaal team van het Korps landelijke politiediensten (KLPD) zich buigt over tbs'ers die ontsnappen. 'Zij bekijken per zaak welke opsporingsmiddelen ze inzetten, opsporingsberichtgeving is er daar een van. Je moet er daarbij wel opletten dat dergelijke berichtgeving niet tegen je werkt. Bijvoorbeeld doordat een verdachte de benen naar het buitenland neemt of als een kat in het nauw gevaarlijke sprongen gaat maken', zei hij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden