OM moet agenten vervolgen voor arrestatie moordenaar Anne Faber

Vijf leden van het arrestatieteam die Michael P. oppakten, moeten worden vervolgd. Zij hebben hem in 2017 mogelijk te hardhandig gearresteerd na de moord op Anne Faber. Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam besloten.

De forensisch psychiatrische kliniek in Utrecht waar Michael P. in een forensisch psychiatrische afdeling zat om zich voor te bereiden op een terugkeer in de maatschappij.Beeld ANP

Het Openbaar Ministerie weigerde eerder nog om de agenten te vervolgen, maar moet nu door het gerechtshof alsnog vervolging instellen. Het hof meent onder meer dat er duidelijkheid moet komen over de instructie voor de aanhouding. 

Michael P. werd in oktober 2017 aangehouden voor zijn betrokkenheid bij de vermissing van Anne Faber. Bij zijn aanhouding liep hij een schouderbreuk op en er werd gedreigd met de inzet van een politiehond. Hij deed aangifte tegen het bij zijn arrestatie betrokken aanhoudingsteam.  Het Openbaar Ministerie seponeerde zijn aangifte, waarop P. een klacht indiende bij het hof. Het hof vindt die klacht gegrond.

Letsel

Volgens het hof leek P. voor zijn aanhouding ongedeerd en hij heeft zich niet tegen zijn aanhouding en overbrenging naar het cellencomplex verzet. Na de aanhouding en overbrenging bleek bij P. sprake te zijn van ernstig letsel. In een dergelijk geval moeten de autoriteiten een plausibele uitleg geven voor het ontstaan van dat letsel. 

Volgens het hof ontbreekt tot nu toe een ‘plausibele uitleg’. Het hof stelt dat  de Staat  uitputtend onderzoek moet doen, ‘maar daarvan is in deze zaak nog geen sprake; te veel vragen zijn nog onbeantwoord’. 

Het hof wil in het onderzoek ook antwoorden zien over de instructies van de leidinggevenden. ‘Duidelijk moet worden welke instructies voorafgaand aan de aanhouding precies zijn gegeven en of die duidelijk genoeg waren voor het arrestatieteam.’

De beslissing van het hof wil niet automatisch zeggen dat de agenten ook voor de rechter worden gesleept. Het Openbaar Ministerie kan na extra onderzoek alsnog besluiten om de zaak te seponeren.

Kritiek

Eerder kwam al naar buiten dat er binnen de politie kritiek is over de manier waarop Michael P. werd gearresteerd. Zowel vanuit het verhoorteam als vanuit het arrestatieteam zijn kritische noten geplaatst over de gang van zaken. 

Het ongenoegen van het arrestatieteam richt zich met name op de aanhoudingsstrategie van het Openbaar Ministerie. Het OM wilde dat bij de aanhouding onmiddellijk aan Michael P. werd gevraagd waar Anne Faber was. Daarmee was de teamleider van het arrestatieteam het niet eens.

Bovendien kreeg het arrestatieteam van het OM te horen dat het niet nodig was om P. op zijn zwijgrecht te wijzen en dat ze de toestemming kregen hem ‘stevig beet te pakken’ bij zijn arrestatie. Deze ongebruikelijke instructies zorgden voor verbazing bij de teamleider. 

Micheal P. is inmiddels in hoger beroep veroordeeld tot 28 jaar gevangenisstraf en tbs voor de moord op en verkrachting van Anne Faber. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden