'OM misleidt rechtbank in omkopingszaak advocaten'

Het Openbaar Ministerie zou de rechtbank bewust hebben misleid in de zaak tegen twee letselschade­advocaten.

Maarten van Dun
Het OM zal in een later stadium reageren op de beschuldiging Beeld ANP
Het OM zal in een later stadium reageren op de beschuldigingBeeld ANP

Dat stellen de raadslieden van de van omkoping verdachte letselschade­advocaten Patricia B. en Raymond A. Zij vroegen de Amsterdamse rechtbank maandag het OM niet-ontvankelijk te verklaren. "Het recht op een eerlijke behandeling is tekortgedaan," zei raadsvrouw Renate Croes.

Volgens Croes en haar ambtsgenoot Rosa van Zijl heeft het OM ten onrechte tegen de rechtbank gezegd dat de verdachten een belangrijk document uit hun administratie niet wilden delen. Dat document zit volgens haar wel degelijk in het dossier en het is ontlastend voor de verdachten.

Verkeersongelukken
"Door in strijd met de waarheid te verklaren is de rechtbank bewust misleid. Dat mag niet zonder gevolgen blijven."

Het OM zal in een later stadium reageren op de beschuldiging, waarna de rechtbank een beslissing neemt.

Patricia B. en Raymond A., tot de affaire advocaten van het Amsterdamse kantoor Hampe Meyjes, hoorden vorige week 200 uur werkstraf tegen zich eisen.

De twee zouden politievrijwilliger Carla T. (63) hebben omgekocht, waardoor zij jarenlang dossiers uit het politiesysteem over verkeersongelukken met de raadslieden deelde.

Opmerkelijk is dat zulke documenten via een tragere regeling ook beschikbaar waren voor de advocaten. De versnelling via T. leverde volgens het OM ­financieel voordeel op. Zo konden B. en A., bij hun werk voor slachtoffers van ­verkeersongevallen eerder voorschotten vragen bij verzekeraars. Ook konden zij snel inschatten of een zaak kansrijk was.

B. en A. hebben altijd ontkend iets fout te hebben gedaan. Volgens hen was het delen van politiedossiers jarenlang gemeengoed bij Stichting Slachtofferhulp Nederland, waar T. werkte voor zij als politievrijwilliger aan de slag ging.

Golfclinic
Het OM meent echter dat de advocaten T. hebben 'gegroomd', jarenlang bezig zijn geweest haar vertrouwen te winnen. Zo gingen ze met haar uit eten en bouwden ze een vriendschappelijke relatie op. Na haar vertrek bij Slachtofferhulp Nederland richtte T. meerdere stichtingen op voor schuldhulpverlening.

Daarbij kreeg ze hulp en advies van de advocaten van kantoor Hampe Meyjes. Die stelden volgens het OM persberichten en brieven op zonder betaling. Ook organiseerden ze een golfclinic voor T., die overigens niet doorging. Volgens het OM gebeurde dat alles als tegenprestatie voor het leveren van de politiedossiers. De stichting zou slechts een dekmantel zijn geweest.

Volgens de advocaten hang het OM een complottheorie aan. De carrière van Raymond A., 'die leefde voor zijn cliënten' is door het strafrechtelijke onderzoek 'tot een abrupt en wrang einde gekomen'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden